Kezdőlap / Üzlet / Karrier / 2011 az önkéntesség éve

2011 az önkéntesség éve

“Sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát.” (Mandinka szólásmondás)

2011 az európai önkéntesség éve. Végre nyitunk a társadalmi felelősségvállalás felé. Mi is az az önkéntesség? Régen ezt úgy hívták közösségi munka, amikor papírt gyűjtöttünk, vagy parkosítottunk technikaórán a közterületen. Az önkéntes tevékenység az, amit szabad akaratból, tudatosan, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzünk, és hasznos a társadalom egészének.

Sokakban felmerül a kérdés ilyenkor:”Ingyen dolgozzak? Ugyan miért? Így is alig van szabadidőm. Ráadásul még fizetni sem fizetnek.” Az önkéntesség nem erről szól. De akkor mégis miért jó? Miért éri meg? Jó az önkéntesnek, hiszen megtapasztalhatja milyen is az önzetlen segítség és mindeközben új barátokra tehet szert, újabb ismereteket, készségeket és képességeket sajátíthat el, kapcsolatokat építhet, ami a mai világban elengedhetetlen, munkatapasztalatot, jó élményeket szerezhet. Pályakezdőknek például az egyik legjobb referencia.

Az önkéntesség fontos része lehet bárki életének, és a tevékenységek széles palettájáról lehet válogatni, csak rajtad múlik, mit szeretnél csinálni: közterület gondozás (játszótér felújítás, kerítésfestés, graffiti takarítás, fa-virág ültetés), beteg gyerekekkel való foglalkozás, hulladékgyűjtés, gyermekotthon látogatás, idősgondozás, állatmenhelyen takarítás, állatgondozás, ruhagyűjtés, ételosztás, programok fogyatékkal élőkkel vagy besegítés bármilyen civil szervezet életébe. A cél az, hogy olyan közösségi tevékenységet végezz, amely a helyi közösség hasznára válik, azt gyarapítja és mindeközben a társadalom érdekét szolgálja, hiszen a sokszínűségre nyitott és toleráns emberek jelentik a társadalom jövőjét!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Céghűség

Függetlenül attól, hogy hol dolgozik az ember, ahhoz hogy a cégnél megbecsüljék és feljebb jusson, …

Leave a Reply