Kezdőlap / Egészség és fitness / A Cink és a Jód nélkülözhetetlen elemei

A Cink és a Jód nélkülözhetetlen elemei

A Cink
A felnőtt ember testének cinktartalma megközelítőleg 23 g, és legnagyobb töménységben az izmokban, a májban, a vesében és a szemben található. A férfiak esetében nagy mennyiségben jelen van még a prosztatában és a spermában. A cink több mint nyolcvan enzim alkotóeleme, és minden más nyomelemnél több enzimrekcióban részt vesz.
A cink és a pattanások. A serdülőkorban a megnövekedett hormontermelés következtében megnövekszik a cinkszükséglet is. A cink szupplementációról kimutatták, hogy egyes pattanások esetén ugyanolyan hatásos, mint a tetraciklin, de néha 12 hétnek is el kell telnie a kiegészítés elkezdésétől, mire igazán jó eredmények mutatkoznak. A cink és a reumás ízületi gyulladás. A cinkkiegészítés jótékony hatású lehet a duzzadt, fájdalmas ízületi gyulladásra is. Ennek valószínűleg a cink és az esszenciális zsírsavak anyagcseréje közti kölcsönös összefüggés lehet az oka.
A cink és terhesség. A magzat igényei miatt a terhes kismamák cinkstátusza is gyanús lehet. Az orvos jóváhagyása esetén hasznos lehet a kiegészítés, vassal és folsavval együtt.
A cink és a vegetáriánusok. A vegetáriánus étrendből a cinkszükséglet rendszerint nehezebben fedezhető, mivel a rostos növényi táplálékokban található fitáz megköti a cinket, ezáltal a szervezet számára hozzáférhetetlenné teszi. Ezért tanácsos, hogy a vegetáriánusok szedjenek cinkkiegészítőt, akár önmagában, akár valamilyen multikészítmény részeként.
A Jód
A jód a pajzsmirigyhormon és a jodoformhormon részét alkotja, melyek az anyagcsere sebességének biztosításáért, a sejtanyagcseréért és a kötőszövet épségéért felelősek.
A növényi táplálékok jódtartalmáról nem lehetséges pontos képet adni, mivel az függ a talajtól, melyben a szóban forgó növény termett. Mindenesetre, nyers közelítésként, zöldségekben és gabonákban maximum 10 µg/100 g jóddal számolhatunk. A-legtöbb húsra ugyanez áll.
A hal gazdag jódforrás (µg/100 g-ban kifejezett értékekben); tőkehal 659, keszeg 65-361, hering 21-27. A leggazdagabb jódforrás a tengeri moszat, akár 5000 mg-ot vagy még többet is tartalmazhat 100 g-onként.
A moszat formájában fogyasztott jód serkentheti az enyhén alulműködő pajzsmirigyet, de ez nem ér fel az orvosi kezeléssel. Inkább szokás a jódot bevenni a multikészítményekbe kis mennyiségben, hogy így minden egészséges személy használhassa.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Harc az egészségért

„Az ember szokásai lendítik mozgásba azokat az erőket, melyek végül is elpusztítják.” Pithagorasz „Negyven fölött ...

Minden vélemény számít!