A folsav

Régen folátként is emlegetett folsav vízben oldódó vitamin. A folsavnak nagyon fontos szerepe van a szervezetben. A folsav B-vitamin-csoport tagja, amely a szervezet létfontosságú vitaminjai foglalja magában. A folsav alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására. Kiemelten fontos a várandós édesanyáknál. Főleg a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A folsav a szervezetben sok folyamathoz elengedhetetlen. A folsav szükséges a fehérvérsejtek és a vörösvértestek képzéséhez. A vérlemezkék képzéséhez. Az aminosavak anyagcseréjéhez. A nukleinsavak anyagcseréjéhez. A gyomor-bélrendszer épségéhez. A szájnyálkahártya épségéhez. A mesterségesen előállított készítményekből a folsav felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. Azonban a túlzott folsav bevitel csökkentheti a cink hasznosulását. A folsav legjobban a következő termékekben található meg a máj, a leveles zöldségek (különösen a spenót), a tojássárgája, a szója, a karfiol, a zöldbab, dió, mogyoró és az élesztő.
A folsav főként a vérképzésben vesz részt, ezért a hiányában a vérsejtek minden típusának száma csökken. Azonban ha jó a folsav-ellátottság, mert elfedi a B12 vitamin hiány tüneteit. Amely különösen vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. ...

Hozzászólás