Kezdőlap / Divat-szépség / A samponban lévő tisztító-, és lágyítóanyagok

A samponban lévő tisztító-, és lágyítóanyagok

Tisztítószerek
A tisztítószerek különböző kémiai anyagokból készült szintetikus szappanok. A samponokban tisztító tulajdonságaik miatt használják. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy emulgeálják az olajokat, így az öblítés során eltávolítják a fejbőrre és a hajra rakódott szennyeződéseket. A samponokban használt tisztítószerek nagy része erős és allergén hatású lehet. Ilyen tisztítószer a nátriumlauril-szulfát és az NDELA (nitrosodiethanolamine), amelyeket a TEA, DEA vagy a MEA alkot. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) szerint ezek mind rákkeltő anyagok. Egyes gyártók nagyon erős tisztítókat használnak, amelyekhez lágyító anyagokat adnak, hogy csökkentsék a termék pH-ját (a savas vagy a lúgos kémhatás mértékegysége). Közülük sok anyag nem is környezetbarát, tehát amikor vásárol, nézze meg az termékismertetőt!

Lágyítóanyagok
A lágyítószerek megakadályozzák a nedvesség elvesztését, éppen ezért lágyító, puhító hatással vannak a hajra, a fejbőrre és a bőrre. Kiválóak a száraz, igénybe vett és nehezen kezelhető haj ápolására. A növényi olajok minden formája természetes lágyítószer.
Szintetikus lágyítószerek az ásványi olajok (ezek rákot okozó anyagokat is tartalmazhatnak) és a szilikonok. A PEG-n tartalmú szintetikus anyagok tartalmazhatnak egy 1,4-dioxin nevű vegyületet, amely a gyártás rákot okozó mellékterméke. A zsírtartalmú alkoholok, mint a cetil és a cetearil, egyeseknél bizonyítottan ekcémát okozhatnak. Az észterek, mint a cetearil, az izopropil, a polietilén, a propilén és a sztearin alkoholok allergiát és bőrgyulladást válthatnak ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiatalítás és önbizalom

Az arcbőr felvarrása segítségével megvalósítható megfiatalítással szembeni előítéletek általában még ennél is sokkal egysíkúbbak. Szinte ...

Hozzászólás