Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / A táplálkozási ismeretek fontossága a fogyókúrában

A táplálkozási ismeretek fontossága a fogyókúrában

A táplálkozási ismeretek is elengedhetetlen részei a fogyókúrának. Különböző könyvekből vagy csoportosan, például klubszerűen meg kell tanulni a táplálkozási ismereteket. Meg kell ismerni az ételek tápanyag szerinti összetételét, hozzávetőlegesen tudni kell, mennyi energiát tartalmaznak. Ismerni kell a fogyókúra elveit, azt, hogy az alacsony zsírtartalom (az összes energia maximum 15-23 százaléka, a hazai normál étkezés 40 százaléka helyett) a legfontosabb a diétában, és azt, hogy 1200-1500 kalóriánál alacsonyabb energia felvétel esetén az alapanyagcsere csökken, így a fogyás kiegyensúlyozatlanná válik, sőt visszahízás következhet be. Meg kell tanulni azt is, hogy milyen egészségi haszonnal jár az elhízás csökkentése vagy megszüntetése, hogy javulnak a koleszterin-, triglicerid-, védőfaktor HDL-koleszterinszint, a vércukor, a vérnyomásértékek, és a különböző betegségek kockázata. Az étkezés lassításának megtanulása is része lehet a fogyókúrának. Erre szükség van azért is, hogy hagyjunk időt a telítettségérzés kialakulásához, és akkor kevesebb táplálékkal is beérjük. Ennek technikájába beletartozhat, hogy letesszük az evőeszközöket evés közben, szüneteket tartunk az evésben, alaposabban rágjuk meg az ételt, mielőtt lenyeljük. Az emberek egy részének elhízásában a gyors, kapkodó, kontroll nélküli nagy mennyiségű evés játszik szerepet. Fontos, hogy a nassolást elhagyjuk. Ha diétás naplót vezetünk, abból felmérhetjük azokat az élethelyzeteket, amelyek alatt gyakori a nassolás, így ezek egy része elkerülhető (például társasági nagyevések, éjszakai evés, impulzív evések).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply