Kezdőlap / Egészség és fitness / A tehéntej fogyasztás negatív hatásai

A tehéntej fogyasztás negatív hatásai

A tej, főleg pedig a tehéntej megtalálható minden család háztartásában, előszeretettel fogyasztjuk reggeli müzlikhez, a kávéban, vagy kakaóval, hiszen köztudott tény: a tej és a tejtermékek egészségesek, minél többet kell fogyasztani belőlük. Ám a legújabb kutatások ezt a kijelentést kezdik megcáfolni, kiderült, hogy mégsem annyira jó szervezetünknek a tehéntej, mint azt eddig gondoltuk volna.
Bár valóban gazdag kálciumban, fehérjékben, zsírban, szénhidrátban, A-, B- és B12 vitaminban, körülbelül ugyanennyi érv szól ellene is, ami talán meglepő lehet.
Növeli a daganatos megbetegedések kockázatát, különösképpen petefészekrák előfordulásával járhat együtt a tejfogyasztás. Zsír- és koleszterintartalma miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések, érelmeszesedés velejárója; időskori szürkehájog kialakuláshoz vezet a benne található glaktóz. Mivel vasban szegény, nagyban felelős a gyermekek vérszegénységéért és a kisbabáknál előforduló bélvérzésért. Kétéves korig nem javasolt a tehéntej, mert növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét és különböző allergiákat is kiválthat.
Bár fontosak az emberi szervezetnek a fehérjék és ebben bővelkedik kedvenc italunk, mégis sok szakember szerint az állati fehérje nem egészséges. Gyomorfájást, hasmenést, puffadást okoz, amelyért a tejben található laktóz a felelős, hiszen ezt a szervezet nem képes lebontani. Emellett sokszor túlságosan zsíros és a mai sokszor hormonokkal kezelt, antibiotikumokat kapó jószágok esetében a tejbe is kerül ezekből az anyagokból, melyeket még a pasztőrözés sem képes teljesen eltávolítani.
Ilyen sok ellenérv mellet felmerül a kérdés, vajon szabad-e inni egyáltalán tejet? Természetesen mértéket tartva lehet, de ajánlatos alacsony zsírtartalmú, pasztőrözött tejet vásárolni és a heti 1-2 liter bőven elég lenne. A kieső vitaminokat lehet más ételekkel is pótolni. Befejezésül még hozzá lehet tenni, hogy két éves korig lehetőleg mellőzzük gyermekek esetében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

28vv

Multivitamin és fokozott hatású ásványi kiegészítő

Lehet, hogy valakinek csak egy jól kiegyensúlyozott multivitaminra és ásványi kiegészítőre van szüksége. De ugyanez ...

Minden vélemény számít!