Kezdőlap / Étel és ital / Az élelmiszer szerepe

Az élelmiszer szerepe

A szervezetünkbe jutó tápláléknak többféle feladata is van: elsődlegesen energiát biztosít nekünk, ami szükséges az életfunkciók fenntartásához, valamint a mindennapi teendőink elvégzéséhez. Lehetővé teszi a fejlődést valamint a növekedést, és mindemellett még védelmet is ad szervezetünknek, sőt a szükséges szállítóanyagot és oldószert is ez biztosítja. Az életünk fenntartásához és a munkavégzéshez szükséges energiát a megevett élelmiszerekből nyerjük. Az élelmiszerekben található zsiradék és szénhidrátok a legfontosabb energiaadók, ezek hiányában legyengülünk, kedvtelenek leszünk, később pedig súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. Fiatal korunkban, tehát a növekedés időszakában az élelmiszer adja a növekedéshez az alapanyagokat. Később pedig a leépülő és elhaló sejtek helyére szervezetünk az élelmiszerből nyeri az újakat. Eme energiacsere-folyamatok legfontosabb anyaga a fehérje. A stressz és a fertőzések elleni védőanyagokat is az élelmiszerből kapja szervezetünk. Az ember szervezete naponta körülbelül két liter folyadékot igényel, amivel biztosítja az élethez szükséges legfontosabb alapfunkciókat, szállító anyagokat és oldószert. Fogyókúra esetén tehát nagyon lényeges szem előtt tartanunk, hogy a megfelelő tápanyag és elegendő mennyiségű folyadék biztosítva legyen a szervezetünk számára. Ezek nélkül a fogyás sem lesz tartós és látványos. Egy egészséges diétához elengedhetetlen egy olyan étrend összeállítása, amely minőségileg és mennyiségileg is megfelel a szervezet igényeinek. Megfelelő arányban kell tartalmaznia szénhidrátokat, fehérjéket és minél több friss, nyers gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztanunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ananász

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos évelő növény a broméliafélék, ananászfélék családjába tartozik. Levelei lándzsa alakúak, …

Leave a Reply