Az elhízás

Egyre inkább pszichikai okokra vezetik vissza az elhízást, és a diéta tekintetében megegyeznek abban, hogy a nyers élelmiszerek, saláták, zöldségek, a kevés zsír, nagyon kevés szénhidrát, a szénhidrát kalóriáknak fehérjével történő helyettesítése célravezető. Azonban túlzottan sematikusan gondolkodunk a kalóriákat illetően. Vegyük például a zsírt. Zsír és zsír között nagyon nagy különbségek vannak. Vannak zsírok, amelyek érelmeszesedést, epekövet, epezavarokat okoznak. Ma már tudjuk, hogy minden túl kövér ember májbeteg, cukorbeteg vagy vérkeringési zavarai vannak. A kövérség oka nem a sok kalória, hanem a rosszul összeállított koszt. De oka a nem megfelelő, rossz minőségű élelem is. Ha egy elhízott ember sziszifuszi módon megkísérli súlyát csökkenteni, és közben érelmeszesedéshez alkalmas zsírokat fogyaszt, feleslegesen szenved. Mert az artériákat meg kell szabadítani az ödémát okozó lerakódásoktól. Ebből a vérkeringés és a szív is „hasznot húz”. Ebből nyer a máj is a nagy anyagcsere megterhelés megszabadítása révén, elsősorban azonban az érrendszer nyer vele. A mirigy- és idegrendszer is nyer ezzel. Az anyagcsere intenzívebb lesz. Hogy ezt elérjük, a zsírt olajjal, mégpedig hidegen sajtolt olajjal kell felcserélni. Az olaj zsírsavja beavatkozik a test valamennyi sejtjének a működésébe és ezzel a sejtlégzésbe. A szénhidrátok nitrogénmentesen kötik le a szenet, a vizet és az oxigént. A vizet és az oxigént azonos módon kötik le, mint a vízben, ezért leegyszerűsítve szénhidrogénnek is nevezik. Tiszta szénhidrát például a fehér cukor, szénhidrát a keményítő is. A legfőbb keményítőtartalmúak a gabonák, rozs, rizs, burgonya, hüvelyesek, kukorica és egyéb növények. A máj az élelmiszerekkel bevitt keményítőből glükogént készít, amely az izmok működtetéséhez szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az étrend-kiegészítő Acai Berry

Az Acai pálma a nevéből is láthatóan egy pálmafa-fajta, nyolc faja Közép és Dél-Amerikában (Brazília, ...

Hozzászólás