Kezdőlap / Tag Archives: életmód (page 10)

Tag Archives: életmód

A ligetszépeolaj fantasztikus hatása

A ligetszépe az 1600-as években került Európába Virginiából, és hamarosan kedvelt dísznövényé vált. A füvészek ezzel egy időben kezdték felismerni gyógyhatásait. Ma már széles körű kutatási eredmények igazolják, milyen sokrétű, nyilvánvaló gyógyító hatása van a ligetszépe olajának. Miben rejlik mai tudásunk szerint ennek az igénytelen, sárga virágnak a gyógyhatása? A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a méhpempő?

A méhpempő vegyelemzése arról árulkodik, hogy tömve van tápanyagokkal. Megtalálható benne a legtöbb B-vitamin fajta (thiamin, riboflavin, nikotinsav, biotin, inozit, folsav, piridoxin, kobalamin, pantoténsav), aminosavak (a fehérjék építőkövei), C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, mangán, cink és kobalt, továbbá zsírsavak, különféle cukrok, hormonok és nukleotidok. A méhpempő összetételének fennmaradó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Vég nélküli sikertelen diéták

Nemcsak a fittség, az egészséges külső és a jó közérzet utáni vágy foglalkoztat valamennyiünket, de azoknak a módszereknek a sokasága is, amelyek ezek elérését minden fáradság befektetése nélkül ígérik. Táplálkozási tanácsadásunknak – Kedves Olvasó – az a célja, hogy meggyőzzük; mondjon le a megszokott, sikertelen, és mind az anyagcseréjét, mind …

Érdekel a cikk folytatása? »

A B-vitamin és a Tiamin kapcsolata

A B-vitaminok rokon jellegű, vízben oldódó tápanyagok egy csoportja. Ételeinkben együtt jelennek meg, ezért B-komplexnek is nevezik. Ide tartozik a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B3 (niacin), a B5 (pantotenátsav), a B6 (piridoxin), a biotin, a folsav és a B12 cianokobalamin. Ezek valódi vitaminok. Egy vegyületet akkor nevezünk valódi …

Érdekel a cikk folytatása? »

A fokhagyma áldásos hatása

Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és …

Érdekel a cikk folytatása? »

A vitaminok fontossága

A B-vitaminok közül soknak létfontosságú szerepe van abban, hogy a sejtek képesek energiát felszabadítani, de stressz hatására gyorsan kiürülnek a szervezetből. Enyhe B vitaminhiány először az idegrendszerre van hatással, nyugtalanságot, ingerlékenységet és depressziót eredményez. Az ásványi anyagok annyiban társai a vitaminoknak, hogy katalizátorként működnek az emberi sejtekben, és messzemenő hatásuk …

Érdekel a cikk folytatása? »

A diétázáshoz szükséges szénhidrátok, fehérjék, zsírok

Szénhidrátok A főleg teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben található szénhidrátoknak a napi táplálékfelvétel 55-60%-át kellene kitennie. A szénhidrátok a szervezet legjobb energiaforrásai. Az emésztés során glükózzá bomlanak, s ezeket a szervezet energiaként hasznosítja. Ez az egyetlen energiaforrás, amelyet az agy és az idegrendszer használ. A szénhidrátok ellátják a szervezetet …

Érdekel a cikk folytatása? »

Nagy kincsünk az immunrendszer

Életerő A jól hangolt immunrendszer biztosítja, hogy több energiában részesülünk. Ha immunrendszerünk nem működik megfelelően, vagy túlterhelt, megkaparint néhány mikrotápanyagot, és így felborítja emésztőrendszerünk egyensúlyát. Ez azonban csak tetézi a bajt, és még fogékonyabbá válunk a betegségekre. Vagyis a helyes tápanyagfogyasztás a lehető legfontosabb életerőnk megőrzése érdekében. Csökkent ellenálló képesség …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogyan segíti elő a fokhagyma a keringési rendszer egészségét?

Szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívbe vezető valamelyik ütőérben vérrög alakul ki. A vérrögöket az egymáshoz tapadó vérlemezek hozzák létre, majd ebbe a hálószerű, fibrinnek nevezett anyagba beleragadnak a vörösvértestek is. A vérlemezek apró vértestek, melyek a véralvadás sebességét szabályozzák. A magas koleszterinszint, a dohányzás és számos más tényező …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az eszkimók és a halolajok

A halolajok omega-3 tartalmának jelentőségét két dán tudós, John Dyerberg és Hans Bang fedezte fel, amikor 1976-ban dr. Hugh Sinclair kíséretében Grönlandra utaztak, Dr. Sinclair volt az a táplálkozással foglalkozó biokémikus, aki először állapította meg, hogy az eszkimók vérkoleszterin szintje nagyon alacsony, annak ellenére, hogy az ő étrendjükben szerepel a …

Érdekel a cikk folytatása? »