Kezdőlap / Tag Archives: gyümölcs (page 10)

Tag Archives: gyümölcs

A halolaj gyógyító ereje

A halolajok alkalmazása reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetében láthatóan enyhítette a megdagadt és érzékeny ízületek okozta tüneteket, a reggeli merevséget és a fájdalmat. Hatása vélhetően a B4-leukotrin és az 1-interleukin nevű molekulák termelésének visszafogásán alapszik – ezek a vegyületek okozzák a reumás ízületi gyulladással együttjáró étvágytalanságot, és a porckorongok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Nyersétel-diéta

Kétségtelen, hogy a nyers zöldség és gyümölcs a legtáplálóbb, a legtöbben mégis visszariadnak a csak nyers élelmiszereket tartalmazó étrend gondolatától. Nem kevesen vannak azonban azok is, akik szívesen fogyasztanak nyers élelmiszereket, mert aktívabbnak érzik magukat tőlük. Szerintük a főzési és feldolgozási eljárások nemcsak csökkentik a tápanyagok mennyiségét, hanem egyenesen egészségtelenebbé …

Érdekel a cikk folytatása? »

Felmérések a megfelelő ásványianyag- és vitaminszintekről

A legfrissebb felmérések szerint a brit népesség valószínűleg nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiába hiszik azt, hogy kiegyensúlyozott étrenden élnek. Az egyik felmérésbe olyanokat vontak be, akik táplálkozási szakemberektől folyamatosan kaptak személyre szóló tanácsokat a helyes étkezési szokásokról. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a …

Érdekel a cikk folytatása? »

Kolin és inozit

E két vegyületet, a kolint és az inozitot, néha a tágabb értelemben vett B-vitaminkomplex összetevők közé sorolják, noha valójában nem igazi vitaminok, hiszen a szervezet maga is elő tudja állítani őket. Mi a hatásuk? Mind a kolin, mind az inozitol különféle foszfolipidek – a sejtfal alkotó elemeinek – összetevői. Ezenkívül …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a vitaminok és az ásványi anyagok szerepe?

A mikrotápanyagok nem tartalmaznak kalóriákat, nem adnak energiát – ez a makrotápanyagok dolga. Ez utóbbiak energiája azonban nem szabadulhat fel, csak a mikrotápanyagok jelenlétében. Mindez azért van, mert az enzimek, a biológiai folyamatok lezajlását engedélyező szerves katalizátorok, részben vitaminokból és ásványi anyagokból alakulnak ki. A vitaminokat ezért is hívják néha …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolaj és az egészség

A halakban az alábbi omega-3 zsírsavak találhatók: ekozapentánsav (EPA), dokozapentánsav (DHA) és dokozahexánsav (DHA). Az omega-3 zsírsavakról kiderült, hogy képesek csökkenteni egy másik zsírfajta, a trigliceridek, arányát a szervezetben. Ez utóbbi zsírok magas szintje meggátolja a szervezet vérröglebontó képességét, ezért egyike a szívinfarktus rizikófaktorainak. Az eszkimó történet ebben az összefüggésben …

Érdekel a cikk folytatása? »

Bio vagy nem bio?

Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó …

Érdekel a cikk folytatása? »

Karcsúsító piramis

Biztos a siker, ha étkezéseinket tudatosan állítjuk össze. Ebben segít a táplálék piramis. Már néhány nap elteltével veszíthetünk súlyunkból, jobb lesz a közérzetünk is. A piramisban felfelé haladva a szinteken egyre kevesebb egység fér el az adott élelmiszerből. Az étkezések alapját a gabonafélék jelentik, ezt követi a zöldség- és gyümölcscsoport. …

Érdekel a cikk folytatása? »

Milyen gyümölcsök megfelelőek fogyókúrához?

Amellett, hogy a a gyümölcsök tápanyagokban gazdagok, a fogyást is elősegítik, mivel magasa rost- és víztartalmuk, kalóriában viszont szegények. A friss gyümölcs a legjobb, a konzerv gyakran hozzáadott cukrot tartalmaz. A szárított gyümölcsök négyszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a frissek, mivel víztartalmuk minimális. A szivárvány minden színében választhatunk ezekből az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A folsav és a DNS-szintézis

A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav. A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból. Hiánya A …

Érdekel a cikk folytatása? »