Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok

vitaminok

Harc az egészségért

„Az ember szokásai lendítik mozgásba azokat az erőket, melyek végül is elpusztítják.” Pithagorasz „Negyven fölött kezdődik el igazán az élet” – mondjuk gyakran, de szinte soha sem gondoljuk komolyan. A lelkünk mélyén bevalljuk: „Túl vagyok már a csúcson, öregszem. ” De Ön nem csodálkozott még el azon, miért néz ki ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Az immunrendszert segítő és hátráltató tápanyagok

Az immunrendszert segítő tápanyagok A-vitamin és béta-karotin – Az egészséges növekedésért és a csecsemőmirigy (thymus) aktivitásának fenntartásáért, vagyis az erős immunrendszerért felelősek. – Hatékony vírusölők – fontosak a különösen nagy kockázatnak kitett területek, például a belek és a légzőszervek, erős védelméhez. C-vitamin – Vírusölő. – Fokozza az E-prostgalandin nevű mellékvesehormon, ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Az A vitamin és a cink

A-vitamin A kísérleti állatokon végzett kutatások azt látszanak igazolni, hogy ez a vitamin rákellenes hatású, mivel vigyáz a hámszövet egészségére. Vigyázni kell azonban vele, mert túlságosan nagy mennyiségben mérgező lehet. A zsírban oldódó vitaminok közül elsőként azonosították, így A-vitamin lett a gyűjtőneve annak a vegyületcsoportnak, melybe többek között a retinol, ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A tengervíz hatása bőrünkre

A tengerparti nyaralásnak még egy veszélye van. A tengervíz nagy sótartalma miatt a bőr könnyebben kiszárad. Ha ugyanakkor sokat napozik valaki, akkor a bőre különösen könnyen lesz érdes és berepedezésekre hajlamos. E veszély ellen nagyon egyszerűen védekezhetünk: a tengeri fürdés után édesvízzel le kell zuhanyozni, és így a sót eltávolítjuk. ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A Mangán és a Molibdén gyártják a falósejteket

Mangán A mangán fontos nyomelem, mely szerepet játszik: – Az egészséges csontozat kifejlődésében és fenntartásában. – A nemi hormonok termelésében. – Az idegek fejlődésében és működésében. – A természetes falósejtek aktiválásában. Mennyit? Az 1991-es COMA szabványban nem szerepelnek a mangánra vonatkozó értékek, de a jelentés a biztonságos értéket felnőttek esetében ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A méhpempő és a méhkirálynő

Cliff Richard, Susan Hampshire és Sebastian Coe egy dologban hasonlítanak egymásra. Mind a hárman méhpempőt szedtek, és tanúsítják nagyon is valódi egészségmegőrző tulajdonságát. Kevésbé általánosan: az előbb említett hírességek – és még sokan mások az élet legkülönbözőbb területéről – úgy találták, hogy a méhpempő biztosítja számukra a szoros napirend által ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A K-vitamin

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szükséges egy protrombin nevű fehérje termeléséhez, és több más véralvadáshoz szükséges tényezőhöz is. Vérzésellenes vitaminként ismert. A K-vitamin a természetben két formában jelenik meg. A K1 vitamint eredetileg a lucernából vonták ki, növényekben ebben a formájában jelenik meg. Sárga olaj, zsíban oldódik, vízben csak kis ...

Érdekel a cikk folytatása? »

A mikro- és makrotápanyagok

Azokat az összetevőket, melyek ételeink zömét alkotják, makrotápanyagoknak nevezzük. Étrendünkben azonban vitaminoknak és ásványi anyagoknak is jelen kellene lenniük. Ezek mikrotápanyagokként ismertek, és – amint az nevükből is kitűnik – testünk csak parányi mennyiségeket igényel belőlük. Ezek a mikrotápanyagok azonban létfontosságú összetevői az egészséges étrendnek, és szervezetünk képtelen optimálisan működni, ...

Érdekel a cikk folytatása? »

Összefüggés a vitaminok és korunk modern betegségei között

Elismert tény, hogy korunk sok betegségének oka: nem olyan étrenden élünk, ami tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Ahhoz is kevés kétség fér, hogy az olyan súlyos degeneratív betegségek számának növekedése, mint a szívinfarktus, csontritkulás, rák és hasonlók, összefüggnek táplálkozási szokásainkkal. Az Egészségügyi Világszervezet egyik nemrégiben közzétett jelentése napi 400 gramm zöldség ...

Érdekel a cikk folytatása? »

D-vitamin hiány és a túlsúly

Világszerte sok embert, időst és fiatalt sújt az elhízottság problémája. Egyre többen túlsúlyosak, ugyanakkor egyre általánosabb a D-vitamin hiánya is, mióta próbáljuk elkerülni az erős napsütést. Kutatók arra jöttek rá, hogy ez a fontos vitamin szükséges az elraktározott zsír lebontásához, és az elhízottak jó részénél D-vitamin hiány mutatható ki. Hozzájárulhatunk ...

Érdekel a cikk folytatása? »