Kezdőlap / Tag Archives: vitaminok (page 2)

Tag Archives: vitaminok

A béta karotin biztonságossága és hatása

Béta-karotin szedhető pusztán az A-vitamin hatásáért, de a tápanyagok szabad gyököket pusztító képessége más szempontok miatt is hasznos kiegészítővé teszi. Több tanulmány kimutatta, hogy az alacsony béta-karotin felvétel kapcsolatban áll szívbetegségek és rák kialakulásával. Ezt szem előtt tartva hangsúlyozzák a táplálkozásszakértők napi két-három nagyadag gyümölcs és zöldség fogyasztásának fontosságát. Ha …

Érdekel a cikk folytatása? »

Az érzékeny bőr megóvása

A haj színéből is fontos következtetéseket vonhatunk le. A szőkék kétszer olyan érzékenyek, mint a barnák vagy a fekete hajúak, a vörösek pedig még a szőkéknél is érzékenyebbek. A bőrgyógyászoknak van még egy figyelemre méltó tanácsuk: a napsütésnek az a maximális mértéke, amelyet a bőr még károsodás nélkül biztosan eltűr, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mennyire egészséges Ön?

Az egészség az alábbiakat jelenti: – Képes végigdolgozni a napot, és még az esti szórakozásra is jut energiája. – Megbirkózik a stresszel és a feszültségekkel. – Elméje éber és tevékeny. – Ellenáll a fertőzéseknek. Ez azt mutatja, hogy immunrendszere megfelelően működik. Számos fertőző megbetegedés különböző vitaminok hiányával függ össze. – …

Érdekel a cikk folytatása? »

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. Mára azonban mindennek erőteljesen lecsökkent a vitamintartalma, a szervezetnek azonban ugyanúgy szüksége van mindenre, mint korábban. Ha étrend-kiegészítőt választunk, meg kell értenünk, hogy a természetes és a mesterséges vitamin nem egészen ugyanaz. A mesterséges vitaminok …

Érdekel a cikk folytatása? »

Körömápolás

Az eleganciához hozzátatoznak a szép, ápolt körmök. Mivel kezünket folyton használjuk, így a körmünket is sok külső hatás éri. A körmök egészségért külső és belső segítséget is nyújthatunk. Védhetjük őket a vegyszerek, tisztító –és mosogatószerek káros hatásaitól, ha a házimunka során védőkesztyűt használunk. A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pedig …

Érdekel a cikk folytatása? »

A C-vitamin és felfedezője: Szent.Györgyi Albert

Ki ne ismerné Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálójának nevét? Pontosabban nem is feltalálója volt Ő ennek az értékes vegyületnek, hanem felfedezője, hiszen addig is tudtak róla, csak kivonni nem tudták nagyobb mennyiségben. Azonban vajmi kevesen tudják azt, hogy milyen érdekesnek mondható körülmények között jött rá a fő tartalmazó növényre. A …

Érdekel a cikk folytatása? »

Miért van mindnyájunknak szüksége vitaminokra és ásványi anyagokra?

„Ételed az orvosságod” Hippokratész (Kr. e. 460-370) „Egészséges embernek semmi szüksége külön vitaminokra. – Csak terhes nők, szoptató kismamák és bizonyos betegségekben szenvedők szorulnak rá kiegészítő vitaminokra. – A jól kiegyensúlyozott étrend tartalmaz minden szükséges vitamint és ásványi anyagot.” Kérdezze meg háziorvosát az étrendet kiegészítő vitaminokról és ásványi anyagokról, valószínűleg …

Érdekel a cikk folytatása? »

A halolajok csodálatos hatása

A halolajokról a legtöbb embernek a csukamájolaj jut az eszébe, amit évszázadok óta használnak az angolkór megelőzésére. Dr. Samuel Kay 1752-ben a manchesteri ispotályban használt először csukamájolajat a reumás fájdalmak és a csontbántalmak kezelésére. A viktriánus kor orvosai csukamájolajjal kezelték a köszvényt, a tüdőbajt, a légcsőhurutot, az idült bőrbetegségeket és …

Érdekel a cikk folytatása? »

Niacin és a pellagra

Két egymással rokonságban lévő vegyületet is neveznek niacinnak: a nikotinsavat és a niacinamidot (nikotinamid). A niacin másik ismert neve a B3-vitamin, a pellagra nevű hiánybetegség megelőzője. A pellagra legelső gyógymódja az élesztő-, hús- és tejkúra volt, de egészen a legutóbbi ideig nem volt ismeretes, hogy ez a gyógymód hatását a …

Érdekel a cikk folytatása? »

C-vitamin (aszkorbinsav)-alapvető vitaminforrásunk

A C-vitamint először Dr. Szent-Györgyi Albertnek sikerült elkülönítenie 1928-ban, ezért a felfedezésért Nobel-díjat kapott. A skorbut és a C-vitamin közti kapcsolatot már James Lind bizonyította 1768-ban. Az angol tengerészeket „citromosoknak” csúfolták a magukkal vitt citromok miatt. Ők ugyanis a citromlevet étrend-kiegészítőnek használták a skorbut megelőzésére. Az Egyesült Királyságban mintegy kilencmillióan …

Érdekel a cikk folytatása? »