Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Epebetegek étrendje

Epebetegek étrendje

Heveny epehólyag-gyulladás (akut kolecisztitisz) étrendje
Görcsös fájdalom esetén a szénhidrát gazdag étrend folyékony pépes változatát adjuk. Cukrozott tea, szűrt gyümölcslevek-, gyümölcs- és főzelékpürék képezik a gyógyélelmezés alapját. Ha a panaszok enyhülnek, az állapotnak megfelelően az általános alapelvek szerint bővíthetjük a diétát.

Krónikus epehólyag-gyulladás (krónikus kolecisztitisz) étrendje
A diéta alapelve a zsírszegény étrend rost- és fűszerszegény formája.
Gyakori kis étkezések szükségesek, hogy a beteget egyszerre ne terhelje meg az ételek tömege. A gyakori étkezések bevezetése azért is fontos, mert az epehólyag fiziológiás összehúzódásának ingere az étkezés. Minél gyakrabban váltódik ki tehát az inger, annál kevésbé pang az epe. A hirtelen nagy összehúzódások görcsös állapotot idézhetnek elő. Emiatt hagyjuk ki az étrendből a zsírt, a rostanyagokat és egyes fűszereket.

Epekőbetegség étrendje
Roham alatt a beteg sem enni, sem inni nem képes, legfeljebb elhúzódó roham esetén merülhet fel a folyadékpótlás szükségessége. Ilyenkor sem nagyon hideg, sem szénsavtartalmú ital nem adható.
A roham után a beteg rendesen kimerült. A hányinger csak lassan szűnik. Vigyázva adhatunk egy-egy korty cukrozott teát.
A továbbiakban fokozatosan a zsírszegény étrend folyékony pépes, majd rost- és fűszerszegény’ v változatát adhatjuk. Áttört főzelékek, burgonyapüré, tejbedara, pirított dara, felfújtak, tea, tej, tejeskávé, kétszersült, pirított zsemle, sovány, puhára főtt hús adható.
A rohammentes időszak étrendjét úgy kell összeállítani, hogy ne tartalmazzon olyan összetevőket, amelyek rohamokat válthatnak ki. A rohammentes időszakban tehát kerülje a beteg azokat az ételeket, amelyek a tapasztalata szerint rohamokat okoznak.
Az epekőbeteg diétája a rohammentes szakban egyéni, és nagymértékben függ az egyén toleranciájától, az egyes ételek iránti tűrőképességétől. Bizonyos ételek megengedése vagy tiltása nem lehet általános érvényű. Igy pl. vannak betegek, akik érzékenyek a tojásra, másoknál nem okoz semmi panaszt; így az előzőknél megtiltjuk, míg a másodiknál engedélyezzük. Akinél a tej panaszt okoz, az kerülje, mások viszont nyugodtan fogyaszthatják. Ha a száraz hüvelyesek vagy nyers gyümölcsök görcsöket váltanak ki, kiiktatjuk az étrendből, mások viszont panaszmentesen fogyaszthatják őket.
Ha az epekő a későbbiek folyamán hosszú ideig nem okoz panaszt, úgy az étrendben a megszorításokat fokozatosan enyhíteni lehet, csupán a zsír, a rostos ételek és az erős fűszerek fogyasztását kell korlátozni.
Az epehólyag-betegségben szenvedők nagyrészt kövér vagy elhízott emberek, így a túlzott szénhidrátbevitel nem előnyös.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply