Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Fedett helyen tárólt zöldségek

Fedett helyen tárólt zöldségek

A pincében, garázsban, pajtában és egyéb fedett helyiségben való zöldség tárolásnak számtalan hasznos előnye van, többek között az is, hogy a tárolt zöldség félékhez könnyebben hozzáférhetünk, mint a veremben, prizmában tároltakhoz. sajnos a modern házak pincéi, garázsai stb. olyan jól szigeteltek, hogy tárolásra kevésbé alkalmasak. Legtöbb esetben az a baj, hogy a hőmérséklet nagyon magas, a levegő pedig száraz. Ilyen helyiségekben a zöldség gyorsan elveszíti a frissességét, elfonnyad, kiszárad. A legtöbb tárolásra kerülő zöldségféle ugyanis fagypont körüli hőmérsékleten tárolható a legjobban, néhány közülük viszont a fagypont alatti hőmérsékletet is elviseli, pl. a vöröshagyma, póréhagyma, a petrezselyem, a pasztinák, a bimbóskel és a kelkáposzta. Ezeket átfagyás után – ha lassú és egyenletes a felmelegedés – tovább tárolhatjuk, illetve károsodás nélkül fogyaszthatjuk. Amilyen mértékben emelkedik a tárolótér hőmérséklete, olyan mértékben rövidül meg a tárolási idő és növekszik a tárolási veszteség. Fedett térben a ládákon kívül, juta és papírzsákokban is lehet zöldséget tárolni. Fólia zsákban csak rövid idei tárolhatók a zöldségek, mert a rothadás veszélye igen magas. A pincében, kamrában és más hozzáférhető helyen tárolt zöldségeket a tél folyamán ellenőrizzük, válogassuk át, a romlottakat, sérülteket távolítsuk el. A gyökérzöldséget a pincében vagy garázsban vagy más helyiségekben homokra fektetve rétegezzük. A lerakott sort leszórjuk homokkal, majd újabb sor gyökeret rakunk rá úgy, hogy egymással ne érintkezzenek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Termőföld típusok

A házikert helye és talajösszetétele ritkán választható meg. A kertet vagy örököljük, vagy megvesszük a ...

Hozzászólás