Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Finom kenyérlángos

Finom kenyérlángos

Hogyan készül a jó kenyérlángos? Egy pár fortéllyal bárki megtanulhatja az igazi, finom kenyérlángos elkészítését, hogy aztán jókat falatozzon belőle családjával, szerelmével, vagy barátaival. Ez az étel, bármilyen alkalomra megfelelő választás, hiszen egy finom, laktató kenyérlángos bármikor jólesik az éhes embernek.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl (fél liter) víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só

A feltétet mindenki magának teszi rá ízlés szerint, de azért itt van egy általában finom, és jól bevált alapfeltét, amit akár első próbálkozásnál rátehetünk kenyérlángosunkra. Ehhez szükségünk lesz egy nagy pohár tejfölre. A kenyérlángos, vagy más néven langalló, a tévhitekkel ellentétben nem pizza alappal készül, tehát nem ketchupos alapkrém kerül rá, hanem tejfölös. Ez lehet számtalan változatban is, lehet sajtkrémes, fokhagymás, és akár kapros is. Ezen kívül az elengedhetetlen alapok közé tartozik még a vörös-, vagy lila hagyma is. Kell még továbbá szalonna, mely lehet füstölt, vagy császár is. A tetejére kb. 30 dkg sajtot reszelünk, és teszünk rá egy két paradicsomot felkarikázva.
A tészta elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk. Ezt, amikor az élesztő megfelelően feljött, összekeverjük a liszttel, a sóval, és hozzáöntjük a többi vizet is. Ezután megkelesztjük, kelesztés közben félretesszük egy melegebb helyre, és kb. addig kelesztjük, amíg a másfélszeresére nő. Ezután kinyújtjuk, olyan egy centiméteresre, de ízlés szerint lehet vastagabb is, aki azt szereti. A tésztát elősütjük kb. 5-6 percig, 200°-on. Ezután nincs más dolgunk, mint rátenni a tejfölös keveréket, és a feltéteket. Amíg megsül, ez kb. 15 percet vesz igénybe, addig készíthetünk mártást is a tetejére, ugyancsak tejfölöset, így nem lesz száraz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply