Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Hogyan segíthetünk, ha elsóztuk vagy túlédesítettük az ételt?

Hogyan segíthetünk, ha elsóztuk vagy túlédesítettük az ételt?

Hogyan segíthetünk ha elsóztuk az ételt?
• Átszűrt levesekhez vizet öntünk.
• Nyers tojásfehérje habját keverjünk a túl sózott levesbe, s ha megkocsonyásodott, emeljük ki. A tojásfehérje a felesleges sót magába szívja.
• Rántott vagy habart levesekbe nyers krumplit reszelünk és ezzel felforraljuk, majd sok friss petrezselymet, zellerlevelet, stb. vágunk bele.
• Almaecetet összekeverünk cukorral, és kávéskanalanként az ételbe keverjük addig, amíg a felesleges sót semlegesíti. 
(1 kávéskanál ecethez 1 kávéskanál cukrot teszünk.)
• Nemcsak leves, bármely étel, pl. a pörkölt, sózását is mérsékelhetjük fél késhegynyi szódabikarbónával.

Ha valami túl édesre sikerült?
• Hozzákeverünk az ételhez egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet.
Ez nemcsak a cukrot köti le, de az étel ízét is teljesebbé teszi.

Ha az étel izét szeretnénk kihangsúlyozni?
• Édes ételek jobb ízűek lesznek, ha csipetnyi sót teszünk hozzá. Sós ételekhez és mártásokhoz viszont egy csipet cukrot adjunk.
• Amelyik ételbe ecetet teszünk, legyen az hús, főzelék, saláta vagy mártás, abba egy kevés cukrot is tegyünk, de csak módjával: sem az ecet, sem a cukor ízének érződnie nem szabad.
• Rántással nemcsak sűrítjük, hanem ízesítjük is az ételeket. A lisztet mindig a már meleg zsiradékba tegyük, és az étel jellege szerint világosra vagy barnára pirítsuk. Barnább rántást készítsünk a hüvelyeseknek, a káposztának vagy pl. a savanyú tojásnak is; világosabb rántást adjunk a zöldbabfőzelékeknek, a mártásoknak. A kész rántáshoz tegyük a megfelelő ízesítőket: petrezselymet, köménymagot, hagymát, majorannát, fokhagymát, pirospaprikát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan segíthetünk, ha elrontottuk a mártást?

Ha a mártás túl híg lett? • Egy kávéskanál lisztet (lehet burgonya vagy rizsliszt is) ...

Hozzászólás