Madeleine

Ez a finom könnyű kevert kis teasütemény a gyerekeim egyik kedvence. Francia konyha remeke. Íze a piskótáéra emlékeztető. Története a 18.-19. századba nyúlik vissza. Egy francia Madeleine nevű lány sütötte a Lotaringia hercegének. Azóta meghódította a világ ínyenceit.
Könnyű elkészíteni és nagyon finom. Sütés előtt be kell szerezni a sütemény elkészítéséhez szükséges formákat melyek áruházakban kaphatóak.

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg ráma vaj
  • Reszelt citromhéj
  • Díszítéshez porcukor

Első lépésben a szoba hőmérsékletű tojásokat egy tálban habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Kézi habverőt használjunk. Ezt követően adjuk hozzá kanalanként szitálva a lisztet és a puha vajat, valamint a citrom reszelt héját. Az egészet egynemű masszává kell kidolgoznunk. Ezt követően egy negyed órára hűtőbe tesszük.

A Madeleine formákat amely shell kagyló alakúak a sütés előtt ki kell vajazni és vékonyan lisztezni. A formákba a masszából nem szabad túl sokat tenni, mert a tészta megnő a formában. Én egy teáskanálnyit szoktam tenni a forma közepére.

Előmelegített sütőben (gázsütő 180 ° C) (villanysütőben 200 ° C) 10 percig süssük. Figyelni kell, a sütik magasságát és színét.
Tálcára téve porcukorral meghintve nagyon szépek és finomak!
A tésztájába tehetünk kakaóport, diót, mandulát is.
20 perc alatt elkészíthető.

Jó étvágyat!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply