Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Miért is főzzünk magunknak

Miért is főzzünk magunknak

A mai rohanó világunkban egyre kevesebbet eszünk otthon a saját lakásunkban és ez így is igaz a főzésre is. Mivel az időnk nagy részét munkahelyen, iskolában vagy egyetemen töltjük, ezért szinte a hétvégék kivételével nagyon keveset főzünk a konyhánkban. A régebbi időkben még a családok együtt ettek, és a nők legfőbb tevékenysége a főzés volt. Mára ez a tradíció szinte kihalt. Manapság inkább a házhoz szállított ételek és a gyorséttermi menük a legtöbbet fogyasztott étel fajták egy városi vagy a város közelében élő emberek életében. A házilag készített ételek pedig sokkal egészségesebbek, mint a gyorsan elkészült zsíros és hizlaló ételek. Amerikai statisztikák is kimutatták, hogy az emberek többsége azért van elhízva az egész világon, mivel nem otthon készült egészséges ételeket fogyasztanak (itt nem értendő bele a házilag megsütött sült krumpli, és fagyasztott csirkefalatok) hanem hamburgert, pizzát, és egyéb gyorsétteremben készült ételeket fogyasztanak. Az otthoni főzést az egész világon próbálják visszahozni az emberek életébe, mivel így a család nemcsak egy asztalnál ül és beszélget, ami jót tesz a közösségi szellemnek, hanem egészséges és friss ételeket fogyasztanak. Angliában e problémáról sorozatok is készültek, amik arra bíztatnak, hogy főzzünk és egészségesen éljünk, és felejtsük el a gyorséttermek világát. Sokan arra fogják, hogy nem főznek, hogy nincs rá megfelelő anyagi háttér, de ez csak hazugság. Egy otthon elkészített főzelék vagy leves egyáltalán nem kerül tízezrekbe. Így ha minden második ember tudna főzni és otthon készített ételt enni, akkor sokkalta kevesebb elhízott és túlsúlyos ember lenne a világon.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miso

A miso (miszo) egy gazdag, sós fűszer, ami a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. A japánok …

Leave a Reply