Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Nagymama receptjei a fiókból

Nagymama receptjei a fiókból

Milyen az igazi finomság? A finomság szóról sokunknak nagyszüleink jutnak eszünkbe, hogy mennyi sok ínycsiklandó ételt kaptunk tőlük, milyen jól is tudtak főzni, sütni. Rengeteg praktikát, csalafintaságot a mai fiatalok már nem is ismernek, sok recept a fiók porában landol sajnos, eltűnnek az idő homályában. De itt van három recept, hogy maradjon valami az utókor számára.
Kezdésnek itt van egy isteni finom rétes recept.

Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 1 tojás
– zsír
– mák vagy túró ízesítésként

Elkészítés:
6 púpozott evőkanál lisztből, 1 tojásból, diónyi zsírból, sós-ecetes langyos vízből rétestésztát készítünk. Bőven lisztezett táblán kinyújtjuk. 7 kanál olvasztott zsírban 7 csapott kanál lisztet elkeverünk. A kinyújtott tésztára rákenjük és felsodorjuk, 4 felé vágjuk, majd a 4 darab tésztát újból kinyújtjuk, egyenként megtöltjük töltelékkel, például mákkal vagy túróval. Zsírral megkenjük, összesodorjuk őket, és ropogósra, halványpirosra megsütjük.

Jöjjön egy kevésbé ismert recept, egyszerű étel, mégis nagyon finom. A neve zsemlés galuska.
Hozzávalók:
– liszt, tojás, víz vagy szóda a nokedlitésztához
– kevéske só
– hordós káposzta

Alapja sima nokedlitészta, lágyra készítve. Ebbe keverünk kevés olajon megpirított zsemlekockákat. Azzal együtt szaggatjuk ki kanál segítségével forró, lobogó sós vízbe. Mikor feljönnek a víz felszínére, készen vannak. Egy másik edényben, igazi, házi hordós káposztát, esetleg, ha nagyon savanyú, kinyomva, vagy hideg vízzel kimosva, olajon megpirítunk. Erre szűrjük le a zsemlés galuskát. Szükség esetén sózzuk-borsozzuk. Finom, és tápláló étek, ínyenceknek.

Végül egy kis ötlet, tanács a végére azoknak, akik unják már a hagyományos nokedlit: Süssünk meg kb. 3-4 tojást olajon, sózzuk, borsozzuk, vágjunk rá petrezselyemzöldet. Mikor már majdnem teljesen megsült, úgymond rántotta-állagúra, szűrjünk rá megfőtt nokedlit, és süssük együtt tovább. Egy bögre igazi házi tejjel, vagy tejfölös fejes salátával igazi könnyű ebéd.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply