Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / Vegetáriánusnak lenni

Vegetáriánusnak lenni

izonyára sokakat megoszt a vegetáriánus életmód.
Vannak, akik helyeslik, és tisztelik, és akadnak olyanok is, akik – azon felül, hogy hülyeségnek tartják – még ellenzik is.
Egy ember több okból is dönthet úgy, hogy kihagyja mindennapi táplálkozási során a húst, és miden egyes állati eredetű élelmiszert.
Sokan vallásuk miatt mondanak le a hús fogyasztásáról, mint például a Krsna-Hívők.
Mivel hisznek a reinkarnációban, így az állatok fogyasztása bizonyos értelemben kannibalizmusként fogható fel, így igen súlyos bűnnek számít.
Vannak, akik élettani szempontból mondanak le a hús fogyasztásáról, mert nem tartják egészségesnek, mondván, hogy az ember fogai nem a hús rágására lettek „kifejlesztve”, és a bélcsatornánk, illetve emésztési rendszerünk se hasonlít a ragadozó állatokéhoz.
Megint mások állatszeretetből iktatják ki eme igen megosztó élelmiszert.
Sajnálják az adott malacot, nyuszit, vagy akár őzikét, így bojkottálják tányérjukról.
Természetesen mindkét tábornak lehet (és van is) igaza, de egy nagyon fontos dolgot hajlamosak vagyunk elfelejteni: Nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy vegetáriánusnak lenni JÓ vagy ROSSZ!
Ezt mindig az adott egyénnek kell tudnia, éreznie.
A hús nélküli ételek is lehetnek változatosak, színesek, izgalmasak, laktatóak, és finomak egyszerre.

Rengeteg híres művész/celebritás döntött a vegetáriánus életmód mellett, olyanok, mint:
Vincent Van Gogh, Marguerite Yourcenar, Shania Twain, Brad Pitt, Sir Paul McCartney , Richard Gere, Uri Geller , Pamela Anderson .
Az Ő szerepük nagyon fontos abban, hogy szélesebb körben is elterjedjen ez a fajta életmód, és hiteles személyektől informálódhassanak az emberek.

Íme két igen ízletes, és tápláló vegetáriánus recept…
Érdemes kipróbálni mindenkinek, hiszen csak arról alkothatunk reális véleményt, amit ismerünk…

Babfőzelék laska gombával

Hozzávalók: (4 személyre)

40 dkg vörösbab
20 dkg laska gomba
80 g vöröshagyma
40 g tönkölyliszt
16 g pirospaprika
12 g tengeri só
0.4 dl olaj
0.4 g babérlevél

Elkészítés:
A babot 6-8 órára beáztatjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajban aranysárgára pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, vízzel felöntjük és elkeverjük. (pörkölt alapot készítünk) A babot a pörköltalapba tesszük, sózzuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel fűszerezzük, vízzel felöntjük, és lassan puhára főzzük. A gombát szeletekre vágjuk, és kevés olajban, finomra vágott vöröshagymával lepirítjuk, sózzuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk. A főzeléket habarással sűrítjük, hozzákeverjük a pirított gombát, és összeforraljuk. A gombát a főzelékhez keverjük.

És a másik:

Burgonyával marinált brokkoli olivával

Hozzávalók: (4 személyre)

400 g burgonya
400 g brokkoli
80 g póréhagyma
80 g olíva bogyó
80 g tengeri só
0.2 dl olaj
0.4 g rozmaring
4 g fokhagyma

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük , kihűtjük és karikára vágjuk. A brokklit sóval ízesített , szódabikarbónás vízben leforrázzuk. (forrásban lévő vízbe tesszük, és ahogy újra forr, már le is vesszük, és leszűrjük) a burgonyát és a brokkolit összekeverjük, hozzáadjuk a karikára vágott pórét, olíva bogyót, rozmaringot, zúzott fokhagymát, citromlevet, olajat és óvatosan összekeverjük. Ha nagyon száraz egy kevés vizet vagy olíva bogyó levét is ötnhetünk rá, majd hűtőben érleljül 4-5 órát.

Jó étvágyat! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Leave a Reply