Kezdőlap / Társadalom / A chewa népcsoport

A chewa népcsoport

A chewa szó szótári jelentése szerint olyan ember, aki a malawi bantu nyelvet beszélő közösség tagja. A chewa vagy más néven cewa, chichewa kultúra időszámításunk előtt az első évezredben is létezett már Afrikában. Elsősorban Zambia, Zimbabwe és Malawi területén élnek. Az éghajlat szubtrópusi, tengerszint feletti magasságtól függően az átlagos évi középhőmérséklet 21-29 ºC közötti. Az esős évszak novembertől áprilisig tart.
A chewák Zairéből származnak, de elvándoroltak a mai Észak-Zambia és Malawi területére. Első királyságukat 1480 körül alapították. A XVII.században portugálok feljegyezték, hogy kapcsolatba kerültek chewa törzsekkel, ez az első róluk készült írásos feljegyzés. A XVIII.században Malawit különböző kultúrákból származó emberek népesítették be. A chewák kiválnak közülük távoli nyelvükkel, különleges tetoválásaikkal.
Nyelvük a chichewa, más néven chinyanja vagy banti, Malawi területén széles körben beszélt nyelv.
Az irtásos-égetéses földművelésen alapul mezőgazdaságuk, fő terményük a kukorica és a cirok. Falvakban laknak, melyek élére leszármazás útján kerül a vezető, őt támogatja az öregek tanácsa. A chewák hite szerint Isten – az ő nyelvükön Chiuta vagy Chaunta – teremtett minden élőlényt egy vihar idején a Kapirintiwa hegyen. Ma ez a hegy Mozambik és Malawi határán található. Bár egy teremtő Istent ismernek, hisznek az emberek és állatok szellemében is, akik tánc során kerülnek kapcsolatba az élőlényekkel.
Bár a chewa kultúrát számos külső hatás érte, megőrizték ősi hitüket és szokásaikat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás