Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A fejtartás fontossága

A fejtartás fontossága

Sok minden történik a baba első három hónapjában. A babák ebben az időszakban rendkívüli változásokon mennek keresztül. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nincs két egyforma csecsemő, minden babánál más és más a fejlődés üteme. Nem kell tehát kétségbe esni, ha a szomszéd kisbaba már ezt vagy azt csinál és a sajátunk még nem. Mindennek eljön a maga ideje.
A baba fejlődése a születéssel kezdődik. A köldökzsinóron keresztüli táplálást felváltja a a szájon keresztüli etetés. A szoptatás rendkívül fontos az anya és a baba életében is. Igaz, hogy ez az időszak végeláthatatlan etetésekké nyúlik, azt gondoljuk, hogy mást nem is csinálunk csak szoptatunk. Érezzük ezt az időszakot fontos feladatnak és próbáljunk lazítani etetéskor.
Eleinte csecsemőnk még nagyon picike és védtelen. Sok baba már az első napokban emelni tudja a fejét hason fekvéskor, de ne ijedjünk meg, ha ez az idő kitolódik még már nappal. A fej emelgetése nagyon fontos a fejlődés szempontjából. Figyeljük gyermekünket, hogy mikor kezdi el ezt a mozgásfajtát, mert ha túlságosan gyengének, tónustalannak érezzük két hétnél hosszabb ideig, akkor orvoshoz kell fordulni. Végezzük el ezt a gyakorlatot babánk tesztelése szempontjából:
Fektessük a hátára csecsemőnket és fogjuk meg két kezünkkel a baba két kezét. Óvatosan emeljük félig fekvő helyzetbe és figyeljük meg a fejtartását. Eleinte az első 1-2 napon még hátracsuklik a baba feje, még nem tudja megtartani (bár ritka kivételek vannak).
Végezzük el ismét ezt a tesztet szülés után a 3. és a 4. napon is, ilyenkor már érezhető az “erő”, és gyermekünk pici nyaka megpróbálja megtartani a kis fejet. Amikor ezt tapasztaljuk, már megnyugodhatunk. Gyermekünk szépen fejlődik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás