Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A gomba allegia házon belül és kívül

A gomba allegia házon belül és kívül

A gomba allergiának két csoportja van. A lakáson kívül élő gombák csoportja csak szezonális tüneteket okoz. Ezek a gombák a szabadban élnek és spóráik a bomló növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, s innen kerülnek a levegőbe. A szabadban található penészgombák spórája főleg júniustól szeptemberig található meg nagy koncentrációban a levegőben. A penészgombák közül a két legfontosabb törzs Alternaria és Cladosporium.
A házon belül található penészgombák akár egész évben okozhatnak allergiás tüneteket, és ezek még meg nem szüntetjük a forrást fennállhatnak. A gombaspóra a meleg, nedves és sötét helyeket kedveli. Ezért főként a fürdőszobában a lefolyók mellett, a mosdókagyló mögött, a tapéta alatt, légkondicionáló készülékekben vagy akár a cserepes növények földjén lelhetők fel. A lakáson belül élő gombák közül az Aspergillus és Penicillium törzsek a legfontosabbak. A penész gomba első tünete a kellemetlen dohos szag. Ezt követi a már szemmel is látható telepes elterjedés.
A penész gomba allergia tünetei : vizes orrfolyás, tüsszögés, viszketés az orrban, fülben, garatban, valamint orrdugulás, amelyhez társulhatnak az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei is: viszketés, könnyezés, égő érzés a szemben. Ami megfelelő kezelés hiányában akár idült arcüreggyulladás is vezethet.
A penészgomba egy parazita, parányi gombafaj, amelynek a spórái a levegőben találhatóak. A penészgomba igen allergén, elsősorban nedves helyeken fordul elő: fürdőszoba, mosókonyha, gyep, széna, levélhalom, gombák alatt gyakran találkozhatunk vele. A gomba allergia tünetei hasonlítanak a pollenallergia tüneteire ezért könnyen összetéveszthetők, főleg a nyári pollen szezonban idején, így felismerése nehezebb.
Megelőzésében a spórák elkerülésén van a főhangsúly. Ezt elősegíthetjük a a lakás nedves helyeinek rendszeres szellőztetésével, kiszárításával.
Az azonban érdemes tudni, hogy legelső antibiotikum a penészgombákból nyert penicillin volt. Felfedezője Alexander Fleming

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás