Kezdőlap / Állatok / Egzotikus állatok / A görényekről

A görényekről

Ki ne szeretné a cuki kis állatkákat. Sok esetben viszont a külső rendkívül becsapós lehet. Így van ez a vadászgörényeknél is. Az édes kis külső egy veszedelmes kis jószágot takar.
Persze nem a rossz értelembe veszedelmes. Csupán csak rendkívül nagy figyelmet igényel, különben nagy károkat tud okozni. Tehát mielőtt ezt az állatot választanánk házi kedvencnek érdemes jó pár tényezőt figyelembe venni.
Az első és legfontosabb az, hogy tudjuk e vállalni. Ha valaki rosszul bánik az állatkájával képes elvadulni és harapni. Nagy felelősséggel jár egy görény tartása, így érdemes elgondolkodni, hogy hosszú távon a gazda és a vele élők mennyire képesek elviselni ezt a terhet. Ugyanis nagyon szomorú lenne, ha valami menhelyen kellene végeznie, vagy az utcán.
A következő fontos szempont a pénz. Görényt ugyanis nem, vagy csak nagyon ritka esetben találni ingyen bárhol. Ezen felül ott lesznek a járulékos költségek is, amik jóval többek, mit egy macskáé vagy kutyáé. Rendszeresen kell oltatni, orvoshoz hordani, ha baja van, mert igen kényes állat. Minden beavatkozás többe kerül, illetve ha nem kimondott szaporításra szánjuk az állatot, akkor bizony kénytelenek leszünk ivartalaníttatni is.
Ezek a szeretetreméltó kis lények leginkább időigényesek. Sokat alszanak, de mikor felébrednek akkor nagyon elevenek és játékosak. Szeretik a rendszerességet, gyorsan alkalmazkodnak, illetve hozzászoknak ahhoz, hogy mikor kell már a ketrecek kaparni, mikor van itt a játék ideje. Ilyenkor muszáj játszani meg foglalkozni vele, akármilyen fáradt is az ember, mert hát ez azért csak saját döntés. Ha vállalta valaki, akkor fogadja is el és tegyen meg mindent, hogy jó legyen a görinek.
Néha nagyon rosszak tudnak lenni, ami igencsak idegesítő egy hosszú nap után. Ezért ajánlott görényvásárlás vagy örökbefogadás előtt biztonságossá tenni a lakást. Azon az elven élnek, hogy ami mozdítható azt mozdítani is kell. Jobb esetben nem tesz kárt se magában, de az elcsent tárgyban, rosszabb esetben pedig igen nagy bajok történhetnek egy kis figyelmetlenségből. Ha valaki egyszer gazdivá válik, akkor figyelni kell, hogy ne szökhessen ki sehol, és semmi roncsolható ne legyen számára elérhető távolságban. Még a virág se, mert vagy leborítja, vagy kedve szerint kikaparhatja a földet ezzel sok bosszúságot okozva.
Fontos körülmények (talán a legfontosabbak), hogy kisgyermeket ne zárj össze görénnyel, illetve olyan állatot, se amire vadászik, vagy ami vadászhat rá! Legyen ez a legfontosabb alapszabály!

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás