Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A gyermek hatása a házasságra

A gyermek hatása a házasságra

Az első gyermek megszületése mindenképpen új szakasz kezdetét jelenti a házastársi kapcsolat alakulásában. Új helyzet áll elő: eddig csak ketten voltak, most hárman, s a harmadik -az újszülött-egyelőre nem tud alkalmazkodni, így hát a szülőknek kell alkalmazkodniuk hozzá. Ha kívánták és örömmel várták a gyermeket, akkor természetesen szívesen alkalmazkodnak, de a feladat még ez esetben sem könnyű. Ha pedig bármelyikük nem kívánta vagy nem igazán kívánta a gyermeket, vagy más szempontból nem volt kellően felkészülve a szülői szerepre, akkor a nehézségek meghatványozódnak, s ez akarva-nemakarva kihat a házastársi viszonyra.
Végeredményben azt mondhatjuk, hogy a szülővé válás a házasság „próbaköve”, nagy erőpróbája, amelyet csak az érett személyiségek megalapozott, stabilizálódott kapcsolata képes válság és visszaesés nélkül kiállni. J. Bernard amerikai családszociológus a házasság jövőjéről szóló könyvében számos vizsgálatot említ, amelyek egyértelműen kimutatták, hogy a házassággal való elégedettség akkor a legmagasabb, amikor még vagy már nincs gyermek, akit nevelni kellene. Az adatok szerint Amerikában a gyermektelen házasságok általában harmonikusabbak, mint ahol gyermek van, és az egy-két gyermekes házasságok kiegyensúlyozottabbak, mint a sokgyermekesek. Hazánkban eddig még nem végeztek ilyen vizsgálatokat, így nem tudjuk, mennyiben más a helyzet. De ha hasonló adatokat kapnánk is – ami nem lenne meglepő -, tévedés lenne azt hinni, hogy a gyermek mindenképpen csak megterhelést és gondokat jelent. Ugyanúgy, ahogyan a személyiségre fejlesztő hatással lehet a szülővé válás, a házastársi kapcsolat is gazdagodhat, magasabb szintre emelkedhet általa.
A gyermekkel kapcsolatos, új feladatok közös megoldása közelebb hozhatja egymáshoz a házastársakat, megerősítheti egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket stb. Egy szép, egészséges gyermek önmagában is sikerélmény a szülők számára, s méginkább az, ha a nevelés során tapasztalják, hogyan fejlődik a kis emberpalánta testileg-lelkileg a szülői elképzeléseknek, várakozásoknak megfelelően.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás