Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A heveny májgyulladás (akut hepatitisz) étrendje

A heveny májgyulladás (akut hepatitisz) étrendje

A heveny májgyulladásban a diétás kezelés a betegség lefolyásának megfelelően módosul.
Az első egy -két nap a szénhidrát gazdag étrend folyékony formáját kapja a beteg. Az étrendben bőven szerepeljenek gyümölcslevek, cukorral ízesített gyümölcsturmixitalok.
Az étrend a betegség első hetében a szénhidrát gazdag étrend folyékony-pépes változata. Majd áttérhetünk a fehérje- és szénhidrát gazdag viszonylag zsírszegény diétára.
A diéta bővítését tejjel, joghurttal folytatjuk. Sós vagy édes tejlevest betétként búzadarával vagy cérnametélttel, malátás tej, tejeskávé, tejes tea, tejjel leforrázott tealevél (svéd tea), pasztőrözött hideg és meleg tej, tejben főtt rizs, tejben főtt dara, tejes gyümölcsturmix állítható a diétába.
A tojásételek közül a lágy tojás, tejes habart tojás, tojásfészek, sütőben sült tojáslepény vagy egyszerűen levesben elkevert tojás adható.
A húsok közül a sovány, a kötőszövetben szegény húsból készült húsféléket adjuk.
Az édességeket kevés májbeteg szereti. A gyümölcsös tésztaféléket könnyebben el tudják fogyasztani.
Az akut hepatitisz diétájában, a beteg állapotától függően, 7560-10500 kJ (1800-2500 kcal) között törekedünk megszabni az energiamennyiséget. Fehérjéből az első napok után 7080 g-ot kapjon a beteg. A fehérje túlnyomó része kéntartalmú aminosavakat bőven tartalmazó állati fehérjékből álljon. Zsírszegény túró, tojás, tej, sovány sajt, kazeinnal készült sütemények, valamint sovány húsfélék képezzék a fehérjebevitel alapját. Régebben a zsírszegény étrendet tartották a leghelyesebbnek, ma inkább csak a zsírfogyasztás korlátozását javasolják. 6070 g zsiradékot felhasználhatunk az ételek ízesítéséhez.
Friss gyümölcsök, gyümölcslevek és saláták bőséges adásával gondoskodunk a karotin- és a C-vitamin-szükségletről.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás