Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A hónalj alatti tartás szoptatásnál

A hónalj alatti tartás szoptatásnál

A hónalj alatti tartás alkalmazásától az anyukák néha tartanak egy kicsit, mert nem olyan ismert, mint a bölcsőtartás. De sokan már egyszeri kipróbálás után is nagyon elégedettek. Főleg a szoptatás elején és olyan kisbabák esetében van nagy előnye, akik nem hagyják magukat minden további nélkül optimálisan mellre tenni. Az enyhén görbe testtartás segít abban, hogy a különösen élénk kisbabák is megnyugodjanak. Az édesanya egyik kezével a mellét tartja, másikkal a kisbaba fejét. Kézzel könnyebben és pontosabban a mellhez lehet húzni a kisbaba fejét a kedvező pillanatban, mint az alkar mozgatásával. A hónalj alatti tartásnál többnyire a hónalj irányában fekvő részek ürülnek. Pont ezen a területen található a legtöbb mirigyállomány.
Ez a tartás ezért kedvezően hat a tejképződésre.
Így haladhat lépésről lépésre:
Üljön le kényelmesen. A kórházi ágyban helyezzen egy gurigát a térde alá. Mindenesetre szüksége lesz egy kispárnára, mellyel bal karját megtámasztja. Nagyobb babánál szüksége lehet egy további párnára a háta mögé, hogy a kisbaba lábának elegendő hely jusson.
Figyelje meg, hogyan tartja legjobban a kisbaba fejét. Képezzen a hüvelyk- és mutatóujjával egy nagy L betűt és e két ujj hajlatában tartsa a fejét a koponyaalapnál fogva. A mutatóujj a jobb fül mögé nyúlik, a hüvelykujj a bal fül mögé. A kéz ívében fekszik a kis fej a legjobban. Ugyanakkor célzottan irányíthatja a kisbaba fejét. Ha a babát a nyakánál tartja, az kellemetlen. Nagyon pici kisbaba esetén kis kagylót alkothat kezével a kisbaba feje számára. Ügyeljen arra, hogy arcát ne érintse meg, mert ezzel akaratlanul is kiváltja a keresőreflexet. A nagyon érzékeny kisbabákat már maga az a tény is zavarhatja, hogy a fejüknél tartják őket. Ebben az esetben segíthet egy vékony kendő elhelyezése a baba feje és az édesanya keze közé.
A kisbaba teste az Ön bal alkarján vagy amellett, lábai pedig az Ön háttámlájának támaszkodnak. A kisbaba teste legyen enyhén hajlítva. Alkarjával nyomja a popsiját közel a testéhez.
Jobb keze a bal mellét tartja C-fogásban és formálja ugyanúgy, ahogy azt a bölcsőtartásnál tanulta. A kisbaba feje pontosan a mellbimbóval szemben fekszik, így jól látható. A legmegfelelőbb pillanatban kisbabája fejét célzottan a melléhez húzhatja.
A továbbiak ugyanúgy történnek, mint a bölcsőtartásban. Ahhoz, hogy a kisbaba optimálisan harapjon rá a mellre, húzza a fejét közel az melléhez anélkül, hogy nyomná azt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás