A klímax tünetei

1. Hőhullámok
Váratlanul, különösebb előjel nélkül az arcon (fejen) vagy a mellkas területén a bőr piros lesz. Ez átterjedhet az egész testre. Változó időtartamú, a nap bármely időszakában előfordulhat. Néhány hónapig, de évekig is eltarthat. Ahol a bőr kipirul, ott az erek kitágulnak, a többi helyen viszont összehúzódnak – ez is panaszokat válthat ki. Ilyenkor úgy érezzük, hogy nagyon melegünk van, kipirulunk, levegőre vágyunk. Nem kell megijedni, hanem azonnal hűvösebb helyre kell menni, és nyugodtan kivárni, amíg elmúlik.
A hőhullámokkal egy időben megjelenő hirtelen vérnyomás emelkedés és a vérnyomás ingadozása esetén az orvos utasításait szigorúan be kell tartani, mert későbbi, tartós magasvérnyomás betegség előfutára lehet.
2. Izzadási rohamok
A hőhullámokat néhány perccel később követik és igen kellemetlenek, különösen olyan munkahelyen dolgozóknál, akik sok emberrel kerülnek kapcsolatba. Nem kell szégyellni ezeket a panaszokat, társaink remélhetőleg megértik. Ilyenkor az ember nyugtalan, éjjel a meleg miatt kiizzad, kitakaródzik, majd fázik, s erre ébred. Reggel persze kialvatlan, ideges.
3. Szédüléses panaszok
Önmagában nem specifikus tünet. Naponta többször, de általában egyszer jelentkezik. Feltehetőleg a keringő vérmennyiség megoszlásának, a hirtelen változásokat követő érreakcióknak, az egyensúlyrendszerben keletkező, múló jellegű véreloszlási zavaroknak a következménye.
Sajnos, aki hízásra hajlamos, az ilyenkor még többet szed magára, aki pedig világéletében sovány volt, az még soványabb lesz. Mint látjuk, a tünetek változatosak. Ez jellemző előfordulásukra és gyakoriságukra is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tályog kialakulása és kezelése

A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely akkor keletkezik, ha fehérvérsejtek tömegesen vándorolnak a test egy …

Hozzászólás