A köszvény

A közvényes roham hirtelen támad. Az egyik percben még boldogan teszünk-veszünk, a másikban pedig már kínzó fájdalom gyötör. Először ösztönösen az aszpirinhez nyúlnánk, de ne tegyük. Az aszpirin lelassítja a húgysav kiürülését, s ez tovább rontja a helyzetet. Sokkal jobb választás az ibuprofen, ami egy másik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer.
A máj a lebontó funkciója során húgysavat állít elő, ami a vizelettel ürül ki a szervezetből. Amikor a vérben túl sok a húgysav, hegyes kristályok rakódnak le belőle az ízületeket körülvevő folyadékban, és ott gyulladást okoznak. Olyan érzés, mintha üvegszilánkok ágyazódtak volna az ízületeinkbe. Az a köszvénynek nevezett gyulladásos betegség leggyakrabban a negyven év feletti férfiaknál jelentkezik. Többnyire a nagylábujjat érinti, de jelentkezhet a csuklóban, a térdben, a könyökben, vagy más, nagyobb ízületben. Az ízület fájdalmas, duzzadt, meleg és kipirosodott. A fájdalom többnyire olyan erős, hogy az érintett ízületet nem tudjuk mozgatni, így akár még járásképtelenné is válhatunk.
Ha első alkalommal jelentkezik ízületi érzékenység és duzzanat, forduljunk orvoshoz, hiszen lehet, hogy köszvény vagy valamilyen fertőzés alakulhatott ki. Az ízületi folyadékból vékony tűvel vett minta mikroszkópos vizsgálatával kimutatható a húgysav jelenléte.
A fehérje dús ételek, valamint a purinoknak nevezett kémiai anyagokat tartalmazó élelmiszerek megemelhetik a szervezetünkben a húgysav szintjét. Ha köszvényben szenvedünk, mellőzzük a következő táplálékokat: húslé alapú szószok, belsőségek, kagylófélék, szardínia, hering, vadhús, grillen sültek, élesztőtartalmú élelmiszerek, valamint bizonyos zöldségek, mint például a spárga, a borsó, a bab, a spenót, a karfiol.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás