Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A külső partner

A külső partner

Az elhidegülés vagy házasságfelbomlás veszélye, mint láthatjuk a valóságban, jóval kisebb a korszerű házasságban. A veszélyek tovább csökkenthetők, ha figyelembe vesszük az alábbiakat:
1. Ne a szabad kapcsolatlétesítés kipróbálásával kezdjük a házasság korszerűsítését! Igazi egyenrangúság, lelki önállóság és reális igények nélkül a szabad kapcsolatlétesítés túl nagy kockázatot jelent a házasságra, csaknem elkerülhetetlenné teszi a féltékenység fellángolását vagy az elhidegülést. Az új házasok még nem ismerik egymást eléggé, ezért ritkán képesek a nyitott bizalomra, de nem is igénylik a külső kapcsolatokat. Gyakran előfordul, hogy a házastársak egyike túlságosan bizonytalan, függőségre hajlamos vagy feszültségek, konfliktusok terhelik a viszonyt. Ilyenkor előbb próbáljuk megerősíteni a házasságot.
2. Tekintsük a házasságot, báziskapcsolatnak”, s ennek megfelelően a házastársat első és legjobb barátunknak, akiért leginkább vagyunk felelősek. Ez nem azt jelenti, hogy más kapcsolatban nincs felelősségünk, vagy, hogy az esetleges külső partnert nem kell egyenrangúnak tekinteni; csupán azt, hogy a külső kapcsolat nem mehet a házasság rovására.
3. A külső partner tudjon a házasságról, éppúgy, ahogyan a házastársunk tud a külső partnerről. Az őszinteség, a nyitottság elve a külső kapcsolatra is érvényes. Ha eltitkoljuk házasságunkat a külső partner előtt, ezzel megtévesztjük őt, s ez mindkét kapcsolatra negatívan hat. Természetesen nem arról van szó, hogy minden részletet tudniuk kell egymásról vagy személyesen kell ismerniük egymást (bár ez is lehetséges, ha az érintettek úgy kívánják).
4. Külső partner se legyen „akárki”. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a külső partner kiválasztásában nem kell különösebben igényesnek lenniük, hiszen ez a kapcsolat úgyis csak „másodlagos”. Pedig alapvető szempont, hogy ha van külső partner, ő is lelkileg érett, autonóm személyiség legyen. Ez sokkal fontosabb, mint jogi értelemben vett családi állapota vagy egyéb körülményei.
Minthogy a helyesen kiválasztott külső partner hasonló színvonalú, egyenrangú személyiség, a külső kapcsolat tartalmi szempontból nem lehet „másodrendű”, hanem csak „más rendű”.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás