Kezdőlap / Állatok / Rovarok / A muslica

A muslica

Igazán érdekes lényeg ezek a muslicák, vagyis az ecet – vagy gyümölcslegyek. Nincsenek sehol egészen addig, amíg valamilyen gyümölcs nem kerül a lakásba. Utána viszont, nincs menekvés. Honnan jelennek meg csak úgy, szinte a semmiből, egyik pillanatról a másikra? És utána hova tűnnek?
Még a tudósoknak is némi fejtörést okoz ezen élőlényeg rejtélyessége. Amint az első gyümölcsök megjelennek az otthonunkban, nem sok idő kell hozzá, hogy egy kint hagyott tányérnyi őszibarackot pillanatok alatt körülzsongjanak a muslincák. De amint elrakjuk szem elől a gyümölcsöt, az idegesítő kis lényeg is eltűnnek. De vajon hova? Mert ha megfigyeljük, még tetemek sem maradnak utánuk (persze, ha csak nem lecsapjuk őket). Akkor hova tűnnek és hol vannak akkor, amikor épp nem a gyümölcsünket dézsmálják, vagy amikor egyáltalán nincs is gyümölcs a láthatáron?
A muslicák a rovarok csoportjába tartoznak és elég népes a család, csak Hawaii-on 1000 ismert faja van. Igazából csak a genetikusok szeretik őket, ők is azért, mert kicsi a méretük, gyorsan szaporíthatók és rövid a reprodukciós ciklusuk. Életciklusuk is igen gyors, a nőstény egyik nap petét rak, amik már másnap kikelnek. A lárvák a 7. napig bebábozódnak, majd a 11-12. napon a kifejlett egyedek elhagyják a bábot. Egy átlagos muslinca 8-10 hétig él, már ha hagyjuk őket. Amúgy irtani nehéz őket, a hagyományos rovarirtó permetekkel csak részleges eredményt érhetünk el, így a legjobb megoldás a megelőzés. A legcélravezetőbb, ha a lakásban nincs semmilyen erjedő, szerves anyag, ami a muslica és lárvái számára tápanyagul szolgálhat. A romló gyümölcsökön kialakuló penész- és élesztőgombákkal, valamint baktériumokkal táplálkoznak. A muslicák számára a legideálisabb környezet a 60%-os páratartalom. Fejlődésük normális ütemben zajlik 22-23°c-on, de ha magasabb a hőmérséklet, akkor ez a folyamat felgyorsul, hidegebb időben lelassul.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A botsáska

Sokan idegenkednek a rovaroktól, és inkább irtják, mint házi kedvencként tartják őket. Ez a legtöbb …

Hozzászólás