Kezdőlap / Művészet és kuktúra / A Pesti Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház 1837. augusztus 22-én nyitotta meg kapuit, mint a Nemzeti Színház elődje. Helyileg az Astoriánál találjuk. 1840-ig működött ezen a néven, majd Nemzeti Színház vált belőle.
A magyarokban már az 1800-as évek elején felmerült az igény egy magyar nyelvű színház létrehozására, alapítását többen sürgették , többek között Katona József, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc. Az épületet a pesti Duna-parton képzelték el, az ügyet Földváry Gábor, Pest vármegye alispánja vette kezébe az ügyet. A Pesti Magyar Színház alapkövét 1835-ben rakták le, kapuit a közönség előtt 1837. augusztus 22-én nyitotta meg. A színház végül is meglehetősen dísztelen, egyemeletes épület lett, klasszicista stílusban épült. Zitterbarth Mátyás építette, Telepi György tervezte. Tűzveszélyesség miatt az első Nemzeti Színház épületét lebontották.
A színház Vörösmarty Mihály Árpád ébredése című előjátékával, majd Eduard von Schenk Belizár című operájával nyitott, első igazgatója Bajza József volt. Utána még két direktor következett.
Pesten a színház az első, az országban pedig a negyedik magyar nyelvű színház Kolozsvár, Miskolc és Balatonfüred után, de a városban már 1812 óta működött egy 3200 fő befogadására képes teátrum, bár igaz, német nyelven. A színházban operát és drámát egyaránt játszottak. Az 1840. évi országgyűlés döntése alapján kapta végül a Nemzeti Színház nevet és állami kézbekerült.
A teátrum remekebb előadásokkal lépett a színpadra, hűen tükrözve a múltat, megmutatva az utat a jövő fele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás