Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A rózsafüzérről

A rózsafüzérről

Aligha akad manapság olyan ember, aki ne látta volna már autókban visszapillantó tükörre akasztva, vagy fiatalok nyakában lógva a rózsafüzért vagy más néven olvasót. Ám valójában a rózsafüzér nem dísz vagy ékszer, hanem az imádságnak egy olyan eszköze, amelynek segítségével (a szemeket számolva, morzsolva) a hívő katolikusok Máriával együtt Jézusnak a titkain elmélkedve könnyebben kifejezhetik mondanivalójukat pl. kéréseiket az égiek felé!
A máriás ájtatosságnak ez a formája kb. a XV. század óta van jelen az egyházban, de keletkezésének pontos eredete nem egészen ismert. Ezt a napjainkban is igen közkedvelt (és nem csak az idősek körében) imafajtát egy előre meghatározott rend szerint kell imádkozni, végezni. Az „Üdvözlégy Mária” kezdetű imádság meghatározott számú egymás utáni ismétlése a megfelelő titkokkal, amit a Jézus név után kell beilleszteni a szövegbe, adják az egész ájtatosság keretét. Összesen négy féle rózsafüzér titok létezik. Név szerint az örvendetes, a fájdalmas, a dicsőséges és a világosság rózsafüzérének titkai. A fájdalmas rózsafüzér imádkozására egy példa: „Üdvözlégy Mária kegyelemmel teljes az Úr van teveled, áldott a Te az asszonyok között és áldott a Te méhednek gyümölcse Jézus, akit érettünk keresztre feszítettek (ez a fájdalmas rózsafüzér egyik titka). Asszonyunk Szűz Mária Istennek szent anyja, imádkozzál érettünk bűnösökért, most és halálunk óráján. Ámen.”
Maga a rózsafüzér egy láncra, vagy zsinórra fűzött gyöngyökből, ill. szemekből álló kegytárgy, aminek a végén egy kereszt található. A hagyományos rózsafüzér 5×10 szemből áll, amit egy – egy külön álló szem oszt egy csoportra. Az egyes csoportokat, részeket tizedeknek hívjuk. Aki egy teljes rózsafüzért szeretne elimádkozni annak mind az öt tizedet (5×10 db Üdvözlégy Mária a hozzá tartozó titokkal) el kell mondania, úgy hogy körbe haladva a füzéren számolja az üdvözlégyeket. Létezik egy tizedes rózsafüzér is, ami mindössze tíz szemből áll. Ezen kívül vannak még más rózsafüzérek, mint pl. Szent Antal vagy Szent Rita rózsafüzére, de ide tartozik az igencsak közkedvelt Irgalmasság rózsafüzére is. A katolikus egyházon kívül más egyházakban is léteznek a rózsafüzérhez hasonló imádságot segítő eszközök, mint pl. az ortodoxoknál a csotki, ami egy 33 szemből álló lánc, vagy füzér.
Elsőre talán túl összetettnek és monotonnak tűnhet az imádságnak ez a fajtája, de ha jobban megismerkedik vele az ember, akkor a gyakorlatban könnyen elsajátíthatóvá válik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dávid király, az Isten szíve szerint való férfi

Dávid király izraeli király volt, kb. Kr.e. 1000-ben került királyságra egész Izrael fölött. Az előtte …

5 hozzászólás

  1. Nagyon tetszik amit írtál, folytasd, mert lehet még bővebben kifejteni, tanító jelleggel.

  2. Köszönöm! Már gondolkodtam a folytatáson én is! :)

  3. Szép ima a rózsafüzér. Köszönöm az írást.

  4. Nagyon tetszik amit írtál erről a szép Máriához szóló imáról. Én is sokat imádkozom.

  5. Köszönöm szépen a hozzászólásokat! :)

Hozzászólás