Kezdőlap / Testépítés / A széles váll titka

A széles váll titka

Hiába óriási a bicepszed, kockás a hasad és széles a mellkasod, ha a vállaid kevésbé fejlettek, akkor gyengének és aránytalanak fogsz látszani. Kevés olyan testrész van, mint a váll, mely ennyire meghatározó a testkép kialakításánál. Ez adja az egész alak arányosságát, formáját. A férfiak a széles vállnak köszönhetően erősebbnek és magabiztosabbnak hatnak, míg a nők számára a kerek és húsos váll egyenlő a csábítással és a szexisséggel.

Az erős vállaknak fontos szerepe van a megjelenésen túl is. Vállaid segítségével könnyebb a fekvenyomás, a guggolás, a fekvőtámasz, de számtalan más gyakorlatnál is jó szolgálatot tesz. Mielőtt nekifognánk egy válledzésnek, azt azért tudnunk kell, hogy az előbb említettek miatt is a túlzott terheléstől óvakodjunk. Mivel a váll a legtöbb gyakorlatnál mindig kap valamiféle terhelést, így külön váll nap tartása egyenesen felesleges és káros, könnyen tud sérülni ez a terület. Ha a vállak edzése mellett döntünk arra ügyeljünk, hogy csakis akkor érhetünk el fejlődést, ha vele párhuzamosa a mell és a hát edzése is folyamatos.

A vállat több területre tagolhatjuk; az elülső, hátulsó, illetve oldalsó deltaizomra. Olyan gyakorlatot nem fogunk találni, mely mindhárom területet egyszerre megmozgatná. A leggyakoribb gyakorlat vállra az oldalemelés. Ehhez álljunk enyhe terpeszbe, mindkét kezünkbe egy-egy kézi súlyzót tartva. Karunkat combunk mellé leengedve kezdjük a mozdulatsort, feszes karral a súlyokat oldalirányba felemeljük a vízszintesig úgy, hogy a tenyér mindvégig lefelé nézzen. A gyakorlatot végezhetjük döntött törzzsel is, ez a hátsó deltaizmokat fejleszti jobban.

Bevált gyakorlat még a nyak és a mell mögül nyomás, vagy a vállból nyomás, melyeket üllve végzünk és mindkét esetben a fej fölé emelésen van a hangsúly. Mindhárom gyakorlat a vállizmok más-más területén fejtik ki hatásukat.

A vállizom edzésnél tehát leginkább az egész testet átmozgató gyakorlatok a legeredményesebbek. A kockázatokkal nem árt vigyázni, hiszen mivel a váll egyéb testrészek edzése közben is kapja a terhelést, így a sérülések és a túledzettség lehetősége folyamatosan a levegőben van.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Testépítő versenyek

A testépítés egy esztétikai sport, ebből kifolyólag a versenyeken semmiféle “sporttevékenység” nincs, nem a fizikai …

Hozzászólás