Kezdőlap / Szívinfarktus / A szív felépítése és működése

A szív felépítése és működése

A szív a mellkasban elhelyezkedő izmos falú pumpaszerűen működő szerv, amely a vérkeringés motorja, és biztosítja az egész szervezet vérellátását. A szívizom (a test többi izmával ellentétben) állandó és óriási munkát végez. A szív percenként átlagosan 70 összehúzódást végez (ezt mutatja a pulzusszám), amely naponta több mint 100 ezer 60 év alatt pedig több mint két milliárd szívdobbanást jelent. A szív anatómiailag két részre, jobb és a bal szívfélre osztható, amelyeket a szívsövény választ el egymástól. Mindkét szívfél pitvarokra és kamrákra oszlik, közöttük a szívbillentyűk alkotnak határt. A szívbillentyűk a„szelepek”, amelyek biztosítják, hogy a szívben a vér csak egyetlen irányba haladhasson. A bal pitvar és a bal kamra között található a kéthegyű (mitrális) billentyű, a jobb pitvar és a jobb kamra között pedig a három vitorlából álló (trikuszpidális) billentyű. További, ún. félhold alakú tasakos billentyűk találhatók a jobb kamra és a tüdőverőér, valamint a bal kamra és a főverőér (aorta) között. A szervezetben elhasznált, oxigénben és tápanyagban szegény, széndioxidban gazdag, ún. vénás vér a jobb pitvarba érkezik, ahonnan a jobb kamrán és a tüdőverőéren keresztül a tüdőbe jut. Itt felveszi az életműködéshez elengedhetetlenül szükséges oxigént, és leadja a felesleges széndioxidot. Az oxigénnel felfrissült vér a tüdővénákon át a bal pitvarba kerül. A vérkörnek ezt a részét kisvérkörnek nevezzük. A bal pitvarból a bal kamrába ömlő oxigéndús, ún. artériás vér a főverőéren átjut el a szervezet szöveteihez, ahonnan az „elhasznált” vér a visszereken át ismét a jobb pitvarba kerül. A vérkörnek ez a része a nagyvérkör.
A szív összehúzódásakor egyszerre pumpálódik ki a vér a szívből a jobb kamrából a tüdő felé, és a bal kamrából a többi szerv felé. A szív kamráinak ellazulásakor (diasztole) a kamrák és a pitvarok közötti billentyűk kinyílnak, a vér a pitvarok felől a kamrákba ömlik, majd a következő összehúzódással kezdődik a kör elölről.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás