Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A tejallergia és az ekcéma

A tejallergia és az ekcéma

Előfordulhat, hogy a tejallergiás betegnek a bőrén jelentkezik igen csúnya ekcéma. Nem ritka az sem, hogy a tej hatására a csecsemő vagy kisded fullad. Sőt, ritkán súlyos tüdőelváltozásokat is okozhat a tehéntej-allergia. A felnőtteknél általában gyomor-bél rendszeri tüneteket észlelünk, gyakori panasz például a hasmenés vagy a felfúvódás.
Néha a betegek tejtermék fogyasztása után nagyfokú fáradtságot éreznek. A felnőtteknél sem mindig alakulnak ki a tünetek azonnal, előfordul, hogy 24 óra múlva lép fel visekerés, bőrkiütés vagy hasmenés. Ilycnkor csak gondos megfigyeléssel bizonyítharó, hogy allergiás tünetről van szó. A szülők, a betegek gyakran húzódoznak a kórházi kivizsgálás gondolatától, noha így jobban meg lehet figyelni az esetleges tüneteket. Egyes esetekben provokációs próbákkal tudják bizonyítani a betegséget, amit csak szakintézetben lehet elvégezni.
A tehéntej igen sokféle fehérjét tartalmaz, ezek közül néhány okoz allergiát. Ezt azért jó tudni, mert a tejfehérjéket más élelmiszerek előállításához is használják. A tejpor általában adalékanyag a különféle felvágottakban, bár manapság gyakran használnak helyette szójaport. A kazeint előszeretettel teszik a sonkába, mert növeli az eltarthatóságot, más tejfehérjéket pedig ízjavítás céljával adnak a felvágottakhoz. A legtöbb margarin is tejfehérjével dúsított, kevés a valódi növényi margarin, az is import áru. Az édességek döntő többsége tejcsokoládé, a keserticsokoládé tölteléke pedig tejpor tartalmú.
Igen nehéz helyzetben van tehát a tehéntejfehérjére érzékeny beteg, hiszen nem elegendő küktatni érrendjéből a tejet, nem szabad fogyasztania semmiféle tejterméket sem, sőt alaposan utána kell néznie, milyen felvágottat vásárolhat. úgy tűnik, az élelmiszeripar nemigen gondol a tejallergiásokra, hiszen a termékeken rendre elfelejtik feltüntetni, pontosan mit is tartalmaznak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért …

Hozzászólás