Kezdőlap / Terhesség / A terhesség és a szülés utáni étrend

A terhesség és a szülés utáni étrend

Terhességi vészes hányás étrendje

A terhességi vészes hányás esetében (hyperemesis gravidarum) a máj glikogénraktározó képessége zavart, a méregtelenítés tökéletlen. A nagyfokú elektrolit- és folyadékveszteség miatt exszikkózis fejlődhet ki. A táplálkozás akadályozottsága folytán súlyos lefogyás és hipovitaminózis jöhet létre.
B6-vitamin csökkenti a hányingert. Ha a beteg inni tud, akkor C-vitamin-dús teákat, erőleveseket, citromos limonádét, friss gyümölcsleveket adjunk a kiszáradás megelőzésére. A diéta általános jellemzője az elektrolit- és folyadékgazdagság. Lábadozás szakában a fehérjegazdag diéta a javallt étrend.

Szülés utáni étrend
Szüléssel az anya szervezete negatív N-egyensúlyba kerül. Szülés alatt és után tetemes folyadék- és elektrolit-, valamint nagymértékű vitaminveszteség lép fel. A testsúlycsökkenés mértéke szülés után 5-6 kg. A folyadék- és sóveszteség miatt a gyermekágyas anya szomjazik. Ezt növeli még a gyakori vizelés.
A szülést követő első órákban sok folyadékot, gyümölcsleveket, limonádét adunk az anyának. Diétája a fehérjében gazdag étrend; rost- és fűszerszegény, ill. folyékony változata. A második napon a diéta pépes változata adható. A diéta naponta kiegészül reszelt almával, gyümölcslevekkel, gyümölcssalátákkal. A székürítés megindulása után, jó tápláltsági állapot esetén a normál alapétrendet adjuk.

Laktáció étrendje
A szoptatás ideje alatt is fokozott az anya tápanyagszükséglete. A tejelválasztás az életfontos anyagok egész sorát vonja el az anyai szervezetből, és ezért az étrendnek olyannak kell lenni, hogy ezeket az anyagokat pótolja. Leginkább a tej tartalmazza ezeket az anyagokat.
Ha rendes étkezésen felül naponta 1 liter tejet adunk elosztva 4-6 részletben, ez a szükségletet fedezi. Célszerű és hasznos a szoptató anyák étrendjében a nyers növényi ételek adása is, elsősorban a bélmozgások serkentése végett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A magzatvédő vitamin

Hazánkban komoly erőfeszítések történtek a veleszületett rendellenességek megelőzése érdekében. Az anti-D injekció (pontosabban anti-D-gamma-globulin) például …

Hozzászólás