A tűfóbia

A tűfóbiát vagy tripanofóbiát a mentális betegségek közé sorolják, a fogalom kimondottan az orvosi tűhöz kapcsolódó félelemre vontakozik. Az ilyen fóbiában szenvedő emberek nagyon rettegnek attól, hogy orvoshoz vagy kórházba menjenek és kezeltessék magukat, különösen, ha az injekciós tűről is várható, hogy előkerül. Amikor egy tűfóbiás előre tudja, hogy orvoshoz vagy kezelésre kell mennie, erősen megnövekszik a vérnyomása, és a szívverése felgyorsul a normálishoz képest. Amikor pedig végül oda jut, hogy tűvel megszúrják, vérnyomása hirtelen lezuhan, ami könnyen ájuláshoz vezet. Ugyanez játszódik le, ha egy tűfóbiás gyerek az iskolában oltást kap, igyekszik elmenekülni, hogy ne kelljen a tűvel szembesülnie.
A tűfóbia cseppet sem ártalmatlan dolog, mivel hirtelen drasztikus erős vérnyomás- és pulzuscsökkenést okoz. Sokak szerint ez a fajta félelem öröklődik, a tűfóbiában szenvedők nyolcvan százalékának van közeli rokona, aki szintén ezzel a problémával küzd. Más szakértők szerint azonban nem annyira örökletes, hanem igen kicsi korban belénk rögződött félelem áll a hátterében. Az evolúciós magyarázat szerint a tűtől való félelem valójában ősi túlélési technika azokból az időkből, amikor egy-egy szúrás halálossá válhatott az antibiotikumok hiánya miatt, a mai emberek pedig ezt az ősi félelmet viszik tovább.
Mint a többi fóbia, a tűfóbia is gyógyítható. Az olyan technikák segítségével, mint a hipnoterápia vagy a fokozatos és szisztematikus hozzászoktatás, a betegek könnyebben viselik el, ha tűszúrásra kerül a sor.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás