Kezdőlap / Divat-szépség / A védtelen szövet

A védtelen szövet

Miért fehérnép a “női nem”? – kérdezik többen, általában férfiak. E kifejezés feltehetőleg összefügg a fehér színnel, amely mindig különösen tisztelt szín volt, az ártatlanság s a gyöngédség színe. A szép nem színe a fehér, ezért fehérnép. Fehér a ruhája, a bőre. Szegény férfiak eléggé háttérbe szorultak e téren.
Ma már a barna bőr a divat. Mindenki, minden korban megtesz mindent a mai szépségeszményért – nyáron napozunk a végtelenségig, télen a szolárium előtt fekszünk vagy kvarcolunk. Sokan tetoválással díszítik bőrüket. Szegény bőrünk mindezt hogyan bírja? Hiszen olyan védtelen. Valóban, egyetlen védtelen szövetünk a bőrünk, amely viszont megvéd bennünket a külvilág ártalmaitól. Tőle függ, hogy milyen a hőszabályozásunk, de megvéd az ütéstől is. A bőr finomsága, üdesége, ápoltsága adja azt az összhangot, amely fokozza a megjelenés varázsát. Ez vonatkozik nőkre és férfiakra is.
Azonban a leghamvasabb bőrű tinédzserek is tudják, hogy egyszer – hívatlanul – megjelennek arcukon a ráncok, a kisebb bőrelváltozások. De ebben a korban ki figyel oda?! Pedig a szarkalábak és a különféle bőrelváltozások elleni harcot korán kell elkezdeni. A ráncok nem gyorsan, hanem lassan és biztosan alakulnak ki. A bőr sejtjei fokozatosan elvesztik rugalmasságukat. Ezenkívül van még néhány tényező, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot. Mivel bőrünket számos ártalom éri, ezért ápolnunk kell. Mindehhez meg kell ismerni bőrünket.
Negyven év után…
… bőrünk egyre gyorsabban öregszik. Ne hagyjuk! Csak az állandó, tartós, rendszeres ápolás hozza meg a kívánt eredményt. Ne sajnáljuk a pénzt, csak kiváló minőségű kozmetikumokat vásároljunk, és legalább havonta egyszer bízzuk magunkat kozmetikusra. A férfiak is, hiszen a bajusz és a szakáll külön gondot okoz. Borotválkozásnál hamar begyulladhat a bőr, és szőrtüszőgyulladás is kialakulhat.
Az időskori külső jelek közül legszembetűnőbb a bőr petyhüdtsége, ráncosodása (főleg az időjárásnak kitett helyeken). Ennek oka a bőr belsejében végbemenő változás: a rugalmas rostok elpusztulnak, a hám elvékonyodik, és fokozódik a szaruképződés. Az orvosok szerint ezek a jelenségek a bőr nem megfelelő vérellátásával magyarázhatók. A sejtek víztartalmának csökkenése, valamint a verejték- és faggyúmirigyek elégtelen működése miatt a bőrfelszín száraz lesz, néha hámlik, viszket. Gyakoriak a pigmentzavarok: kisebb-nagyobb fehér vagy barna foltok jelennek meg az alkaron és a kézháton.
Az élénkvörös vagy kékesvörös színű hajszálértágulatok ugyancsak az idősödő bőr velejárói lehetnek. Az ötvenes évek körül megjelennek a szemölcsök és a szőrszálak is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás