Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A “vega” életmód előnyei és hátrányai

A “vega” életmód előnyei és hátrányai

A vegetarianizmusnak vannak előnyei is hátrányai is. Pusztán zöldségeken élni egészséges ugyan, de hosszú távon nem biztos, hogy csak előnyös következményei vannak a szervezetre nézve. A hús mértékletes fogyasztása szintén egészséges és nagyon is szükséges a szervezet egészséges működésének fenntartásához. Vegetáriánusnak lenni manapság egyre nagyobb divat, de sajnos kevesen tudják, hogy ennek az életmódnak hátrányos tulajdonságai is vannak.
Először kezdjük vegetarianizmus pozitív oldalaival. Azoknak az embereknek a körében, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, hiszen ezen betegségek kialakulásának egyik fő oka a zsírok és koleszterin túlzott bevitele a szervezetbe, amelyekből a zöldségekben, gyümölcsökben lényegesebben kevesebb található, mint a húsokban. A „vega” életmóddal ezen kívül csökkenthető még a cukorbetegség, az elhízás, és a rákos megbetegedések rizikója is. Előnye még, hogy aki áttér erre az életmódra, nagy valószínűséggel lemond a dohányzásról, kávézásról és az alkoholról is, valamint rendszeresen jár szabadba és általában többet is sportol, mint „ húsevő” embertársai, ami csak jót tehet az egészségnek.
A vegetáriánus életmódnak azonban árnyoldalai is vannak. Gyermekkorban a hús hiánya lassabb növekedéshez, vérszegénységhez, idősebb korban csontritkuláshoz vezethet, valamint B, D vitaminok, sok más nyomelem és kálciumhiányt is okozhat. A húsmentes étrend legnagyobb hátránya, hogy a növényi származékokból hiányzik a megfelelő mennyiségű fehérje. A sportolók pontosan tudják, hogy milyen fontos is ez. A fehérjék segítenek építeni az izmainkat, és bevitelük hiányában a szervezet a saját fehérjekészletét kezdi el felhasználni, amit az izmokból és a szívizomzatból von el. A fehérje nagy odafigyeléssel, a megfelelő élelmiszerek kombinálásával hús nélkül is pótolható. Barna rizst, hüvelyeseket, teljes kiörlésű búzát, tejet kell például megfelelő arányban bevinni a szervezetbe. A fehérjék segítenek a vas lebontásában is, ennek megfelelően hiánya akár vérszegénységhez is vezethet. Sok C vitaminban gazdag gyümölcsöt kell fogyasztanunk, ugyanis az aszkorbinsav segít lebontani a vast. Gyakran felléphet még B12 és kálciumhiány. Kálciumot nem tudunk bevinni a szervezetbe, ha nem fogyasztunk semmiféle tejterméket, ennek csak hosszú távon érezhetjük hátrányát, hiszen a tartós kálcium megvonás csontritkulást is okozhat. Vegyes táplálkozás esetén a B12 vitamin 70 százalékát húsokból, 30 százalékát pedig tejtermékekből nyerjük ki. Tehát gyermekeknek, időseknek és várandós anyáknak egyaránt kerülendő a szigorú vegetáriánus étrend.
Sovány húsok mértékletes fogyasztásával, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett is elkészíthető egy egészséges étrend. Valamint hasznos a tejtermékek, tojás beillesztése is az étrendbe. Az egészséges életmód eléréséhez azonban követendő példát mutat a vegetáriánusok nagy százaléka, akik lemondtak a dohányzásról, kávéról és a szeszes italok fogyasztásáról, valamint rendszeresen űznek valamilyen sporttevékenységet! Ha azonban mégis a vegetáriánus életmód mellett döntünk, fontos odafigyelnünk, hogy honnan szerezzük be a zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis ezek több, kevesebb nitrátot tartalmazhatnak, ami attól függ, hogy a termőföldeket milyen mértékben kezelték ilyen anyagot tartalmazó szerekkel. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, ami megköti az oxigént, ezzel a vérben oxigénhiányt okozva.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

1 hozzászólás

  1. A tönköly búza fehérje tartalma , az aminosavak komplettálása pl. teljes őrlésű lisztből kenyér +hagyma +hidegen sajtolt olaj , házi kaukázusi kefir. Ezek a táplálékok a gombák , burgonya teljes értékű aminosavjaival teljes értékű táplálkozást biztosítanak !
    Ha ezekhez az élesztő b vitamin tartalmát( pl. élesztő pástétom formájában) hozzá vesszük , akkor igazán semmi nem hiányzik a táplálkozásunkból , akkor sem , ha vegetáriánusok vagyunk.
    A vas pózlásának is megvannak a zöldségei , de az almába szúrt vasszegek is megteszik !

Hozzászólás