Kezdőlap / Terhesség / AFP vizsgálat

AFP vizsgálat

Az AFP ( alfa-fötoprotein ) a magzati máj által termelt fehérje. Jelentősége nem igazán ismert, viszont a magzatban sok ilyen fehérje van, az anya szervezetében pedig csak nyomokban található meg. A méhlepény akadályozza meg, hogy ez a fehérje az anya szervezetébe kerüljön.
Az anya véréből kimutatható, kétféle mértékegységgel szokták meghatározni. Egyik mód a hagyományos, amilyen mennyiségben van az anyai vérkeringésben, másképp nanogramm/milliliter. A mérés során az érték pontosan úgy jön ki, ha figyelembe vesszük az anya testsúlyát, testmagasságát, bőrszínét. Ekkor az eredmény már nem nanogramm/milliméterbe mérhető hanem úgynevezett MoM-ba. A mértékegység az angol medium (közepes) szóból ered.

De mire is való ez a vizsgálat?
Normál esetben az anya vérkeringésében minimális AFP szint van. Ha mégis magas ez a szint, akkor jelentheti a méhlepény rendellenességét, a méhlepény méhfaltól való leválását, a lepény mögötti terület bevérzését. Ilyen esetben a gátfunkció károsodása lép fel, így a fehérje az anya szervezetébe jut nagyobb mennyiségben. Ha a magzatvízbe magas az AFP víz, akkor az a magzat testfelületének záródási rendellenességet jelentheti. Néha a semmitől is magasabb lesz az AFP érték, pedig semmi baj nincs a háttérben.
A tudomány nagy fejlődése, hogy az alacsonyabb AFP értékét is kiszűrik. Ilyen esetben a magzat mája súlyos betegségben szenved, így kevesebb fehérjét termel. Ám ez nem minden magzatnál bizonyított és igaz. Ha alacsony a fehérjeszám, akkor kromoszóma vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy áll e valamilyen betegség a háttérben. Sok esetben a kóros értékek egy rossz időpontban levett vér eredményezi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A terhesség ismert és kevésbé ismert tünetei

Az ismert terhességi tünetek közé soroljuk a menstruáció elmaradását: ekkor már 4 hetes terhességről beszélhetünk …

Hozzászólás