Agávé

Az agávék családjába több száz féle faj tartozik, amelyeket a pozsgásfélékhez sorolnak. A növény származási helye leginkább Mexikó, Közép és Dél-Amerika. De a XVII. századtól kezdve a szép számú spanyol és portugál hódítóknak köszönhetően már előfordulnak Európa mediterrán éghajlatú területein is. Kis hazánk botanikus kertjeiben, de akár saját otthonainkban is megtalálhatóak, ezek a szárazságot és napfényt igen jól tűrő, különösebb törődést nem igazán igénylő dísznövények.

Az örökzöldnek is mondott agávék levelei szép húsosak. Színűket tekintve zöldes, kékes, vagy szürkés árnyalatúak lehetnek, de találhatóak köztük csíkos levelűek is. A levelek csúcsain, ill. szélein tüskék vannak, amelyek főként a korosabb növényeknél elég hosszúakra is megnőhetnek. Ezek a jól megtermett tövisek igen veszélyesek és komoly sérüléseket okozhatnak. Egy kifejlett példány átmérője akár a 3 métert is elérheti. Így adottságaik miatt főként tágas helyen, mint pl. teraszon, vagy kertben egy dézsába ültetve a legpraktikusabb az elhelyezésük. Egy ilyen megtermett növényeknek a mozgatása (pl. teleltetés céljából) igen komoly feladatnak bizonyul. Szinte egészen biztos, hogy több emberes munkát jelent.
Télen fagymentes helyet kell biztosítani a számukra és csak ritkábban kell őket öntözni, éppen csak annyira hogy ne száradjanak ki. Az átültetésüket csakis indokolt esetben, tavasszal kell elvégezni!
Az agávék viszonylag lassan növekednek, és a legtöbbjük életében mindössze csak egyetlen egyszer virágozik. A virágok egy hosszú száron növekednek. A virágzás ideje alatt a növény minden egyes energiájával a virágzásra összpontosít, ami a beérés után elpusztul. Az agávék főként idősebb korukban apró sarjakat növesztenek, amiket dugványként kell elültetni. Az esetek túlnyomó többségében jó esély van rá, hogy a dugványok megmaradnak, amiket lakásban, ablak közelében is tarthatunk.

Az Agávét sokan összetévesztik az Aloé Verával, pedig a két növény teljesen más fajba tartozik. Ezt a növényt használják fel a világszerte ismert mexikói Tequila- hoz is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

2 hozzászólás

  1. Nekem is okozott már sérülést a tüskés levél,átültetés közben. Aloe Verával gyógyítottam.

Hozzászólás