Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Állatallergia, avagy hogyan ne váljunk meg kedvencünktől

Állatallergia, avagy hogyan ne váljunk meg kedvencünktől

Manapság egyre gyakoribb betegség az allergia, amit sajnos imádott házi kedvencünk is okozhat. Ha ez megtörténik, jó esetben csupán egy-két dologra kell figyelnünk, és nem kell megválnunk kutyánktól, illetve macskánktól.

A probléma kezelési módjainak megértéséhez először mélyebbre kell ásnunk magunkat az allergia kialakulását, okait és tüneteit illetően. A betegség tünetei nagyon sokszínűek lehetnek, az enyhe szipogástól, prüszköléstől, köhögéstől és orrdugulástól egészen az életveszélyes asztmás rohamokig terjedhetnek. A helyzet felismerését bonyolítja, hogy nem is biztos, hogy a tünetek az állattal való érintkezéskor rögtön jelentkeznek, órákkal később is kezdődhetnek. Az irritációt az állatok bőrében található mirigyek által termelt apró proteinek, az allergének okozzák. Az allergének lerakódnak kis kedvencünk bundáján, és a levegőbe is juthatnak, de megtalálhatók az állat nyálában és vizeletében is. Minden állat, még a szőrtelenek is bocsátanak ki allergéneket, kutyáknál az allergia gyakran fajtaspecifikus, ez a macskáknál is lehetséges, de kevésbé jellemző.

A legfontosabb azt észben tartani, hogy a tünetek jelentkezésekor ne rögtön kis kedvencünket okoljuk, hanem forduljunk orvoshoz, végeztessünk el allergia vizsgálatot, hiszen sok más dolog is válthat ki allergiás reakciókat.

Amikor már biztosak vagyunk abban, hogy az irritáció oka hőn szeretett házi kedvencünk, nem muszáj egyből megszabadulni tőle, lehetőség szerint ki kell jelölni a házban egy helyet, ajánlatos a például a hálószobát, ahová a kutyánkat vagy macskánkat nem engedjük be. Javít a helyzeten, ha HEPA szűrős porszívóval takarítunk, illetve HEPA légtisztítók a lakás több pontján történő elhelyezése is javallott. Kerülni kell azokat a berendezési tárgyakat, lakásdekorációs elemeket, amelyek hajlamosak a por és korpa összegyűjtésére, ilyen például a kárpitozott padló, illetve a textilfüggöny. Ha mégis marad ilyen a lakásban, azok gyakori mosása orvosolja a problémát.

De nem elég csak a lakókörnyezetben rendet tenni, hanem figyelmet kell fordítani kisállatunkra is, akit – minden ellenkezése és gyűlöletes pillantása ellenére – ildomos hetente megfürdetni, mivel az ilyen gyakori fürdetés több, mint 80 %-al is csökkentheti az állaton található allergéneket.

Súlyos, illetve nem javuló helyzet esetére további lehetőségként említhető például az immunterápia, illetve az allergia tüneti kezelésére szolgáló antihisztamin és szteroid tartalmú szerek, amelyek alkalmazása előtt minden esetben orvosával kell konzultálnia. Lehet próbálkozni természetgyógyászati eljárásokkal is (pl. akupunktúra).

Ha nagyon rossz a helyzet, akkor a legjobb megoldás az, ha fájó szívvel, de megválunk kis kedvencünktől, azonban gondolja meg mindenki, mennyit ér neki az a lény, aki mindent a világon megadna azért, hogy velünk maradhasson, aki annyi szeretetet képes adni, amit mi soha nem tudunk neki viszonozni. Mindenkinek a lelkiismeretére bízom, hogy megér-e neki egy próbát, hiszen így is lehetséges az együttélés…gondolják meg!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás