Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei

Állategészség védelem: A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei

Ha egy állatállományban fertőző betegség, vagy annak gyanúja felmerül, az állategészségügyi hatóságoknak be kell jelenteni.
Állatokat tartó, tenyésztő üzem esetében a bejelentés megtételére mindazon személyek kötelesek, akik az állatok felügyeletét, őrzését, gondozását, ápolását, felvásárlását, levágását vagy az állati hullák ártalmatlanná tételét foglalkozásszerűen látják el, illetve azok is, akik az állatokkal érintkeznek. A bejelentést az állampolgár az állatorvosnak köteles megtenni. Különösen fontos a bejelentés az ún. bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségek esetén, mert annak elmulasztása (ha a következmény súlyosabb beszámítás alá nem esik), a kártérítési igény elvesztésével járhat.
A fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei
A fertőző eredetű betegségek megelőzésében a legfontosabb feladat a fertőzés behurcolásának megakadályozása. Ennek érdekében általános járványvédelmi szabályok betartására van szükség. Ezek közül a legfontosabbak:
– az istállók egyszerre való ürítése, betelepítése, alapos takarítás, fertőtlenítés, – az egyes korcsoportok izolált tartása,
a különböző állatfajok elkülönített tartása, az állattartó telepek zártságának megőrzése, a személy- és járműforgalom csökkentése, fertőtlenítő szőnyeg elhelyezése, a vadon élő állatok, rágcsálók, vadmadarak távoltartása a háziállatoktól,- az idegen állományból származó állatok karanténozása, ismételt vizsgálata, a tenyésztojások gyűjtése, fertőtlenítése, szakszerű tárolása, ha nem saját keltetőben keltetik, azok egyedi megjelölése, hogy eredete megállapítható legyen,
– a keltetőkre és a naposbaromfi szállítására vonatkozó szabályok betartása,
– az elhullott állatok és állati termékek, hulladékok szakszerű kezelése, megsemmisítése, az emberek egészségének védelme, különös tekintettel az állatról emberre terjedő fertőző betegségekre.
Immunprofilaxis. A fertőző betegségek járványos méretű elterjedésének megakadályozására az általános járványvédelmi intézkedések mellett a vakcinás védelemnek is rendkívüli jelentősége van.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás