Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A hörghurut (bronchitis)

Állategészség védelem: A hörghurut (bronchitis)

A hörghurut az alsó légutak (nagyhörgők és kishörgők) nyálkahártyájának enyhébb vagy súlyosabb gyulladása anélkül, hogy a tüdő működő állománya (alveolustömeg) megbetegedne. Megkülönböztetjük heveny és idült formáját.
Kóroktan. A heveny hörghurut aránylag gyakori betegség. Előidézésében számos kórok szerepel. Ezek közül leggyakoribb a meghűlés, a hideg, nedves környezet, az ammóniadús levegőben való huzamosabb tartózkodás, a füst és az izgató gázféleségek, a poros levegő, az allergiás állapot stb. A heveny hörghurut lehet a fertőző és parazitás betegségek kezdeti kísérő tünete is, p1. a sertések orsóférgessége, a légcső- és tüdőférgesség, a lovak és a szarvasmarhák ragadós köhögése, a malacinfluenza, a baromfi mikoplazmózisa, a baromfipestis stb. Az idült hörghurut hosszan tartó kórok hatására és aránylag ritkán fejlődik ki a heveny hörghurutból. Legtöbbször idült szív- és tüdőbetegségek, tüdőgümőkór, tüdőférgesség kísérő tünete.
Tünetek. A heveny hörghurut jellegzetes tünete az ismétlődő köhögés.
Az idült hörghurutot a rohamokban jelentkező, ismétlődő köhögés jelzi. A beteg állat hörgőváladéka nyálkás, gennyes lehet. Az állatok termelőképessége, kondíciója fokozatosan romlik. Mivel az idült hörghurut különböző fertőző és parazitás betegségek kísérő tünete is lehet, ezért minden esetben ki kell zárni a gümőkór, a tüdőférgesség, az orsóférgesség stb. fennforgásának lehetőségét.
Gyógykezelés. A tünetek jelentkezését követően az állatokat (különösen a lovakat) nem szabad munkára fogni. Elsődleges a kiváltó ok felderítése feladat alapos állatorvosi vizsgálattal.
Megelőzés. A hörghurut a jó mikroklíma megteremtésével előzhető meg. A fertőző és parazitás megbetegedések tüneteként jelentkező hörghurut megelőzése lényegében megegyezik az állatoknak a fertőzési veszélytől való távol tartásával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás