Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A nyálkahártyák megvastagodása

Állategészség védelem: A nyálkahártyák megvastagodása

A nyálkahártyákon megvastagodások (szemölcsök, polipszerű képletek körülírtan) mutatkozhatnak mirigytúltengés vagy a kötőszövet szaporodása következtében. Más esetben a mérsékelten termelődött kötőszövet erős zsugorodása és a mirigysorvadás miatt elvékonyodás jöhet létre.
A daganatok
A daganat (blasztóma, neoplazma) minőségében és működésében megváltozott, kóros sejtekből álló szövetszaporulat, amely autonom képletként működik a szervezetben, az élettani szabályozómechanizmusok erre nézve nem érvényesülnek. Növekedése során sejtburjánzás figyelhető meg, a környező szövetrészek pusztulnak. A daganat a gazdaszervezettől kapja, illetve vonja el a táplálékot.
A viszonylag jól differenciálódott, a szervezet sejtjeihez hasonlító sejtekből álló képletet érett, tipikus daganatnak nevezzük. Ezek általában jóindulatúak: könnyen operálhatók, lassú növekedésűek, elhatárolódva (expanzív módon) fejlődnek, áttételeket (metasztázist) nem képeznek. A mérsékelten differenciált sejtekből felépülő szövetburjánzás esetén éretlen, atipikus daganatról beszélünk. Ezek a rosszindulatú kórformák nehezen operálhatók, mert növekedésük infiltratív jellegű, viszonylag gyorsan növekednek, gyakran áttéteket képeznek, műtéti beavatkozás után előfordulhat, hogy a daganat kiújul (recidíva) az adott helyen vagy környékén, esetleg attól távolabbi anatómiai régióban.
Néhány daganatféleség csupán részben meríti ki a rosszindulatúság feltételeit. Általában nem képeznek távoli áttéteket, de gyorsan növekednek, a környező ép szöveteket átszövik, invazív módon terjednek. Szövettanilag változó mértékben mutatják a rosszindulatú jellemzőket, ezért ezeket a képleteket félig rosszindulatúnak nevezik.
Az éretlen daganatokat felépítő sejtek sokszor hasonlítanak azokhoz, ahonnan kiindultak (homológ daganat), más esetben némi eltérés mutatkozik alakjukban és szerkezetükben (heterológ daganat), alkalmanként a daganatsejtek egészen mások, mint a kiinduló szövetet alkotó szerv sejtjei (heterotop daganat).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás