Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az avasodott takarmány

Állategészség védelem: Az avasodott takarmány

Az avasodás káros hatása abban nyilvánul meg, hogy a telítetlen zsírsavak kettős kötései felhasadnak, és hidrogén-peroxid, peroxid vagy epoxidgyűrű képződik. Majd szabad gyökök keletkeznek, amelyek közvetlenül károsíthatják a szövetekben az oxido-redukciós folyamatokat, a szövetekben a sejtmembránt, csökkentik a kapilláris rezisztenciát, sőt károsíthatják az információs rendszert is (daganatos betegségek, örökletes hibák stb.).
Ha a takarmány 3-4% zsírt tartalmaz és a zsiradékok proxidszáma nem éri el a húszat, klinikai tünetekkel nem találkozunk. A Magyar Takarmánykódex (1990) tájékoztatása értelmében a takarmány zsírtartalma a tejpótló tápszerek zsírelőkeverékében a nyolcat, a növényi foszfatidokban a tizet, a haltápban a húszat, egyéb takarmányféleségekben a 25-öt nem haladhatja meg.
Az avasodott takarmány felhasználására visszavezethető leggyakoribb megbetegedések: a szervezet redox rendszerének károsodása folytán a malacok, a bárányok és a baromfi szív- és vázizom-elfajulása, a csirkében agyvelőlágyulás, gyomor- és bélhurut, az ízületek beszűrődése sertésekben és borjakban, csökkent tömeggyarapodás és takarmányértékesülés, csökkent kelési arány, növekvő befulladás a keltetői tojásban stb.
Eddigi tapasztalataink azt igazolják, hogy az avasodás rendszerint hibás betakarítás, takarmánykészítés és -tárolás következménye. Természetes körülmények között a magvak, a szem- és a kaszatermés zsírtartalmát a levegő oxigénjétől a jól záró maghéj és a csíra tokoferol- és flavonoidtartalma az avasodás ellen jól védi. Ez a védelem a betakarításkor vagy a tároláskor sérült (tört szemtermés) vagy aprított magvakban megszűnik. Avasodás tekintetében veszélyt jelent még az a jelenség is, hogy a takarmányhoz adott zsírt az összetevők felületén eloszlatjuk, kitéve a megnövekedő oxidációs felületnek. Az avasodást a magvak és a szemtermés belsejébe hatoló penészgombák, valamint egyes baktériumok még enzimatikus úton is fokozzák.
A takarmány avasodását gyorsítja minden olyan tényező, amely a kémiai reakcióknak kedvez: a nagy víztartalom, a katalizáló hatású fémsók, a napfény, a meleg, a préselés, a hiányos lehűlés stb.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás