Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az előgyomor egyszerű emésztési zavara (indigestio simplex)

Állategészség védelem: Az előgyomor egyszerű emésztési zavara (indigestio simplex)

A betegséget az váltja ki, hogy a bendőben, többnyire külső körülmények hatására, a mikrobiológiai folyamatok lelassulnak anélkül, hogy rendellenes bomlástermékek keletkeznének. A kóros biokémiai, illetve élettani folyamatok (bendőmegterhelés, renyheség stb.) többnyire állományi szinten jelentkezhetnek, de előfordulnak egy-egy állatcsoporton belül egyedekben is.
A betegséget gyakran a takarmányozási technológiával összefüggő hibák váltják ki. Így p1. az átmenet nélküli takarmányváltoztatás (a monodiétára való gyors áttérés, a zöldtakarmányról száraz takarmányra való áttérés), a szabálytalan időközben való etetés, a szállítás és a fárasztó munkavégzés utáni vagy az éheztetést követő bőséges etetés, ha a kérődzésre nem szervezzük meg a nyugalmat, választáskori hibák (a korai és az átmenet nélküli borjú- és bárányelválasztás), az elégtelen ivóvízellátás stb. A felsorolt hibákhoz a bendő mikroflórája nem képes azonnal alkalmazkodni, az előgyomrokban az emésztési folyamatok zavarttá válnak, a kiürülése hiányos, a kérődzés renyhül, az összehúzódás gyengül, a bendő telítődik, tapintata tömötté válik. A lisztté darált, szárított lucernát az ivóvíz gyakran a százrétűbe sodorja, ahol a levelek között fennakad és megduzzad. Ilyenkor a leveles gyomor rendes térfogatának két-háromszorosára nagyobbodik, kőkeménnyé válik, s reflexesen gátolja a többi előgyomor motorikáját.
Tünetek. Az előgyomrok emésztési zavara az utolsó etetéstől számítva 3-4 óra múlva már jelentkezik. A szarvasmarha nyugtalankodni kezd, a hasa felé néz, farkával csapdos, bőg, nyög, nem kérődzik. A bendő kitölti a bal horpaszt és vizsgálva tömött, tésztaszerű tapintatú.
Gyakran mérsékelt fokú felfúvódás jelentkezik, de a felfúvódás állandósulhat is. A maradandó emésztési zavar következtében az állatok szőre borzolttá, a bőre rugalmatlanná válik, eleinte a tej zsírtartalma csökken, a tehén vagy a juh elapaszt. A bélsárürítés a kórfolyamat kezdetén késedelmes, az ürülék fényes felületű és sűrűbb, később felhígul.
A korán, a bendőmikroflóra kialakítása előtt elválasztott borjak megbetegedésének első tünete az enyhébb fokú felfúvódás, a bélsár hígulása, majd bűzös bélsárürítés, az általános állapot romlása, a szőrzet tompa fényű, borzolt, és a fiatal állatok csökötté válnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás