Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az előgyomrok heveny felfúvódása(meteorismus acuta proventriculorum)

Állategészség védelem: Az előgyomrok heveny felfúvódása(meteorismus acuta proventriculorum)

A kérődzők felfúvódásának lényege, hogy a bendőben keletkezett gáz eltávolodása (böfögés útján) a gázképződéssel nem tart lépést. A has – a gázfelhalmozódás ütemétől függően – különböző gyorsasággal kifeszül, légzési és vérkeringési zavarok jelentkeznek, s ebből eredően a gyógykezelés nélkül maradt állatok jelentős része elhullik.
A betegségnek két alaptípusát ismerjük: a habos erjedéses felfúvódást és a szabad gáz okozta felfúvódást. A felfúvódás ütemét és gyakoriságát figyelembe véve, megkülönböztetünk heveny és idült (visszatérő) felfúvódást. A kórkép jelentkezhet állományokban tömegesen vagy szórványosan.
A habos felfúvódásra a virágzás előtti állapotban, buján nőtt zöldtakarmányok (lucerna, herefélék, somkóró, borsó, repce, répalevél, saláta) etetése hajlamosít.
A szabad gáz okozta felfúvódás akkor jelentkezik, amikor a bendőgáz eltávolodása motorikusan vagy mechanikai okok miatt gátolt.
Tünetek. A habos erjedéses felfúvódásra jellemző, hogy a betegség kezdetén a bendőmozgás és a böfögés a megszokottnál gyakoribb. A hasfal kitágulása mindkét oldalon jelentkezik. A szabad gáz okozta felfúvódás azzal indul, hogy a böfögés ritkul, megszűnik, a has a bal oldalon erőteljesen kitágul. A felfúvódás súlyosbodásával a has feltűnően kitágul, az állat szétvetett lábakkal, ijedt tekintettel, fejét előrenyújtva áll. A fúvódás kezdetén még kólikás nyugtalanságot is tapasztalhatunk. A gyakori vizelés, az izzadás, a légzési nehézség, az üres rágás stb. a kísérő tünetek közé tartozik. A felfúvódás végső stádiumában az állat elvágódik. A légzőközpont bénul, és az állat görcsök között elpusztul.
Az idült felfúvódás rendszerint ismétlődően jelentkezik és mindaddig fennáll, amíg a kórok meg nem szűnik.
Gyógykezelés. A habos erjedéses felfúvódás veszélyes és igen gyorsan kifejlődő betegség. Az életveszély elhárítását még az állatorvos megérkezése előtt meg kell kezdeni! Legfontosabb teendő a légszomj csökkentése és a felhabzás megszüntetése. A légszomj csökkenthető azzal, hogy az állat elejét magasra állítjuk, a hasfalat csutakoljuk és hideg vízzel való ismételt leöntéssel a böfögést élénkítjük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás