Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Hím állatok meddősége

Állategészség védelem: Hím állatok meddősége

Hormonális meddőség
A betegség hátterében libidóhiány, heresorvadás vagy csökkent spermiogenezis állhat. Az állatban a hipotalamusz-hipofizis rendszer működési zavara kedvezőtlenül hat a here élettani működésére. Hasonlóan hatnak bizonyos káros idegi impulzusok.
A hormonális zavar hatására, minthogy a spermiogenezisre stimulálóan ható androgén hatás elmarad a here tubuláris működése kóros lesz. Ha ez tartósan érvényesül, akkor a sorvadás a járulékos nemi mirigyekben is jelentkezik.
Az éhezés és a fehérjékben, valamint energiában szegény takarmány etetése csökkent gonadotrop működést eredményez. Bizonyos daganatos folyamatok a herében – a magas szexuálszteroid-szint (tesztoszteron, ösztrogén) miatt – gátolják az FSH és az ICSH élettani működését, ez pedig a here szöveti elfajulásához, a libidó csökkenéséhez vezet. Jelentős elhízás után csökken a pajzsmirigy hormontermelő képessége (hipotireoidizmus), ami a libidó csökkenését eredményezi.
A rejtettheréjűség (kriptorhizmus) kialakulásakor a magasabb hasűri hőmérséklet miatt nem működik a spermiogenezis. A„lágyéki” forma gyógyszeres beavatkozással kezelhető, a„hasűri forma” esetében a rendellenes helyeződésű here műtéti eltávolítása szükséges.
A hormonális zavar legtöbbször örökletes (a rejtettheréjűségre való hajlam is), ezért az ilyen hím állat tenyésztésbe vétele tilos (!), így a meddőség kezelésére nem kerül sor a gyakorlatban. A hímek meddősége klinikai értelemben a nemzőképesség hiányában vagy a termékenyítőképesség zavarában fordul elő.
A nemi szervek betegségei
A nemzőképesség hiánya vagy párzásképtelenség okai között szerepel: a nemi vágy csökkenése, a pénisz és a tasak fejlődési rendellenességei, a pénisz és a tasak sérülése, gyulladása, vagy a lúd párzószervének (fallusz) gyulladása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás